Οι Απόλυτοι Προορισμοί: 5 Γωνιές Της Ελλάδας Όπου Το Πάσχα Αποτελεί Ξεχωριστή Εμπειρία

758

Με το χρόνο να μετράει πλέον αντίστροφα για το Πάσχα, τώρα, είναι η καλύτερη στιγμή, για όποιον έχει σκοπό να εγκαταλείψει την πόλη του, και να επιλέξει τον προορισμό που θα περάσει τις γιορτές.

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 5 μέρη της Ελλάδας όπου το Πάσχα γιορτάζεται με τρόπο ξεχωριστό και διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Ξεκινάμε:

Πάσχα
Απόλυτοι προορισμοί για το Πάσχα
Σύρος-Ορθόδοξοι και καθολικοί γιορτάζουν μαζί

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι ξεκινούν από όλες τις ενορίες του νησιού καθολικές και ορθόδοξες και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης για κοινή λιτανεία, όπου ψάλλονται  τροπάρια από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου. Η πρώτη Ανάσταση συνοδεύεται από το δυνατό χτύπημα των στασιδιών, ενώ το βράδυ τα βεγγαλικά φωτίζουν όλη την πόλη.

Κέρκυρα-Για ένα Πάσχα άκρως φαντασμαγορικό

Το Πάσχα στην πανέμορφη Κέρκυρα έχει κάτι το διαφορετικό. Γιορτάζεται με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, ενώ οι φιλαρμονικές του νησιού που βρίσκονται όλες τις ημέρες εκείνες στους δρόμους προσδίδουν ένα άλλο κλίμα στους εορτασμούς που κάνει το Πάσχα πραγματικά ξεχωριστό. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό, τους γνωστούς μπότηδες, από τα μπαλκόνια τους υπό τον ήχο βροντερών κανονιοβολισμών. Στην Κέρκυρα πάντως, το σούβλισμα του αρνιού δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης. Οι Κερκυραίοι τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν το αρνάκι για τη δεύτερη μέρα.

Χίος για τους ατρόμητους

Το πέρασµα από το «Θάνατο στην αιώνια Ζωή» γίνεται μόνο στη Χίο και συμβολίζεται μέσω του εθίμου του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο. Στα Μεστά, πάλι, το βράδυ της Ανάστασης καίνε τον Ιούδα.

Ύδρα εκεί όπου ο επιτάφιος μπαίνει στη Θάλασσα

Ο επιτάφιος στην Ύδρα μπαίνει στη θάλασσα όπου διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική την οποία απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού. Όσο για την ημέρα του Πάσχα, ο Ιούδας «κρεμασμένος» παραδίδεται στις φλόγες αφού πρώτα τιμωρηθεί από τα όπλα των ντόπιων.

Τήνος-Ο επιτάφιος με το φλεγόμενο σταυρό

Από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα είναι η περιφορά των καθολικών και των ορθοδόξων επιτάφιων, που συναντιούνται στην Εξέδρα της Χώρας. Στη συνέχεια ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και φλεγόμενο σταυρό.

Όποιον από τους παραπάνω και να επιλέξετε να είστε σίγουροι πως θα περάσετε εξίσου υπέροχα.