Τι Είναι Οι Βοηθοί Μητρότητας Love Birth;

2664

“Έγκυος. Και τώρα;”

Love Birth-Βοηθοί Μητρότητας Σερρών
Βοηθοί μητρότητας

Στο πλαίσιο της Διεθνής Εβδομάδας για το Σεβασμό στη Γέννα 2017*, που συντονίζεται από το Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas (encahellas.eu), Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών, διοργανώθηκε μία ομιλία-συζήτηση με θέμα “Εγκυμοσύνη: φυσιολογία και ψυχολογία, τοκετός και θηλασμός“.

Love Birth-Βοηθοί Μητρότητας Σερρών
Βοηθοί μητρότητας

Το ogamosmas.gr, λοιπόν, παρευρέθηκε εκεί παρακολουθώντας το σπουδαίο αυτό θέμα για κάθε μέλλουσα μανούλα. Μάλιστα, στο τέλος της ομιλίας, γνωρίσαμε τις δύο βοηθούς μητρότητας για το Νομό Σερρών τη Μαρία Σιγκιρίδου και την Ελισάβετ Μιχαηλίδου. Οι οποίες μας παραχώρισαν την παρακάτω συνέντευξη. Πάμε να δούμε τι μας είπαν οι ίδιες.

Love Birth-Βοηθοί Μητρότητας Σερρών
Βοηθοί μητρότητας

Τι είναι το Love Birth-Βοηθοί Μητρότητας Σερρών;

“Οι Love Birth-Βοηθοί Μητρότητας Σερρών, ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2016 από την Ελισάβετ και τη Μαρία, δύο βοηθούς μητρότητας, οι οποίες εκπαιδευτηκαν μαζί. Έκτοτε προσφέρουν ανοιχτές ενημερωτικές συναντήσεις για τον τοκετό και την εγκυμοσύνη. Όπως και προσωπικές συναντήσεις με ζευγάρια”.

Love Birth-Βοηθοί Μητρότητας Σερρών
Βοηθοί μητρότητας

Πώς προέκυψε η ανάγκη της δημιουργίας του και ποιος είναι ο σκοπός του;

“Η βοηθός μητρότητας δεν είναι επαγγελματίας υγείας. Είναι μία πλήρως εκπαιδευμένη και έμπειρη επαγγελματίας. Η οποία παρέχει συνεχή σωματική, συναισθηματική και ενημερωτική υποστήριξη στη μητέρα, πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον τοκετό, όπως και κατά τη διάρκεια της λοχείας. Ενώ, μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτείνει να υπάρχει σε κάθε τοκετό μία βοηθός μητρότητας. Καθώς η παρουσία της βοηθάει τόσο τη μητέρα όσο και το βρέφος. Οι love birth, λοιπόν, υποστηρίζουν όλες τις γυναίκες με όποιον τρόπο κι αν επιλέξουν να γεννήσουν (φυσιολογικός τοκετός, καισαρική) και σε όποιο μέρος κι αν επιλέξουν (Νοσοκομείο, κλινική, σπίτι)”.

Love Birth-Βοηθοί Μητρότητας Σερρών
Βοηθοί μητρότητας

Ποιος ήταν ο στόχος της τελευταίας διοργάνωσης στη Βιβλιοθήκη Σερρών.

“Την Τετάρτη 17 Μαοΐυ 2017, οι love birth διοργάνωσαν ενημερωτική ημερίδα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών, στα πλαίσια της διεθνούς εβδομάδας σεβασμού στη γέννα. Έγκυες και μη είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για θέματα τοκετού και εγκυμοσύνης. Οι ομιλήτριες έδωσαν στο κοινό ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το ρόλο της βοηθού μητρότητας, το πλάνο τοκετού, τις απαιτούμενες εξετάσεις στην εγκυμοσύνη, τη ψυχολογία της εγκύου και της λεχώνας, όπως και για το θηλασμό τις πρώτες μέρες του μωρού. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό. Την εκδήλωση υποστήριξαν ο ιατρικός σύλλογος, ο σύλλογος “Σερραιες μανουλες” και ο Δήμος Σερρών. Ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε στην πόλη μας μια τέτοια εκδήλωση και δεσμευομαστε να γίνει θεσμός!”.

Love Birth-Βοηθοί Μητρότητας Σερρών
Βοηθοί μητρότητας
Love Birth-Βοηθοί Μητρότητας Σερρών
Βοηθοί μητρότητας

Επιπλέον, σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι:

Η Διεθνής Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα αποτελεί την ευκαιρία να ακουστούν δυνατά φωνές. Από ολόκληρο τον πλανήτη σε θέματα που αφορούν την προώθηση του φυσικού τοκετού και τη βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας. Ενώ, η Διεθνής Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα (International Week for Respecting Childbirth – IWRC) πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τον Μάιο.

Το θέμα, από την άλλη, της Διεθνούς Εβδομάδας αλλάζει κάθε χρόνο και, ανάλογα με αυτό, προτείνονται ιδέες και στόχοι δράσης. Στη συνέχεια, μεμονωμένα άτομα ή ομάδες αναλαμβάνουν τη σταδιακή υλοποίηση των δράσεων. Αξιοποιώντας το υλικό που έχει συγκεντρωθεί συλλογικά και βρίσκεται διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: αφίσες, φάκελοι αρχείων, φυλλάδια, κλπ. Ανάλογα με τον χρόνο και τον βαθμό δέσμευσης των ατόμων και των ομάδων που ασχολούνται, μπορούν να οργανωθούν μια σειρά από δραστηριότητες. Με σχετικά μεγάλο εύρος: εκθέσεις, συναντήσεις, συνέδρια, κλπ.

Η Διεθνής Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2004, από την «Alliance française pour l’accouchement respecté» (AFAR), μία γαλλική, μη κερδοσκοπική κοινότητα, χωρίς δεσμεύσεις σε φιλοσοφικές, ιατρικές, θρησκευτικές και πολιτικές διαδρομές σκέψης. Από το 2011, τον συντονισμό της Διεθνούς Εβδομάδας για τον Σεβασμό στη Γέννα έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανισμών για τον Τοκετό (European Network of Childbirth Associations -ENCA).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Love Birth Βοηθοί Μητρότητας Σερρών, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Μαρία και την Ελισάβετ τηλεφωνικά και μέσω της σελίδας τους στο facebook.