Ναι, τα Χριστούγεννα προσφέρονται για να ξεκουραστείς, να συναντήσεις ανθρώπους, που έχεις να δεις καιρό, να διασκεδάσεις και να φας μαζί τους μιας και οι αμέτρητες υποχρεώσεις της καθημερινότητας σε δεσμεύουν.

Όμως, επικρατεί μια λανθασμένη αντίληψη για τις γιορτές, καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να κάνουν υπερβολές στο φαγητό, με τη δικαιολογία ότι μετά το πέρασμα των γιορτών θα μπορέσουν να επανέλθουν και να χάσουν τα κιλά των εορτών.

Μεγάλο λάθος γιατί έτσι πάει στράφι όλος ο κόπος και όλες αυτές οι δίαιτες που ακολουθούσες τόσο καιρό.

Πώς να κάνεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πιο υγιεινό 

1. Εάν το μενού σου περιλαμβάνει πατάτες καλύτερα να τις ψήσεις στο φούρνο σε ένα αλουμινόχαρτο παρά να τις τηγανίσεις.

2. Προτίμησε η σαλάτα σου να περιέχει φρέσκα λαχανικά ή ντομάτα. Απόφυγε να τη συνοδεύσεις με κάποιο παχυντικό dressing. Το dressing εκτός από γεύση θα προσθέσει και περιττές θερμίδες.

3. Μην βράσεις τα ζυμαρικά σε ζωικό λίπος. Ζωικό λίπος είναι και το βούτυρο, οπότε καλύτερα να αποφύγεις να το χρησιμοποιήσεις την ώρα που τα ζυμαρικά σου ακόμα βράζουν. Το ίδιο ισχύει και για το τέλος όταν τα τσιγαρίσεις.

4. Πρόσθεσε λάδι στο τέλος του μαγειρέματος γιατί με αυτόν τον τρόπο το γεύμα γίνεται πιο υγιεινό, ειδικά αν έχεις πρόβλημα βάρους. Επίσης έτσι μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα που θέλεις να προσθέσεις στο φαγητό σου.

Πώς να κάνεις τη γέμιση της γαλοπούλας πιο light

1. Χρησιμοποίησε φυτικό λάδι ή φυτική μαργαρίνη αντί για βούτυρο.

2. Εάν έχεις επιλέξει η γέμισή σου να περιλαμβάνει συκώτι, ρύζι και λαχανικά, καλύτερα να προσθέσεις περισσότερη ποσότητα από τα 2 τελευταία και μικρότερη ποσότητα συκωτιού.

3. Συμπλήρωσε τη γέμιση με περισσότερα αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες.

4. Προτίμησε ζωμό λαχανικών καθώς είναι πιο υγιεινός και προσδίδει νοστιμότερη γεύση στο φαγητό.

Χρήσιμα tips για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

1. Εάν λοιπόν είσαι καλεσμένη το βράδυ σε σπίτι για φαγητό, καλύτερα να μην πας νηστική. Είναι προτιμότερο να έχεις φάει κάτι ελαφρύ μια ώρα πριν, γιατί έτσι δεν θα σε πιάσει αυτή η ασυγκράτητη μανία να τα δοκιμάσεις όλα και να γεμίσεις το πιάτο σου, σε σημείο να ξεχειλίζει από όλες τις πλευρές.

2. Όταν ο οικοδεσπότης φωνάξει ότι “Τα φαγητά είναι έτοιμα. Ξεκινήστε να βάζετε στο πιάτο σας πριν κρυώσουν”, εσύ μην βιαστείς να πάρεις θέση στην ουρά. Πάρε να πιεις ένα ελαφρύ ποτό, όπως κρασί, συζήτησε με τους άλλους καλεσμένους. Είναι ένα έξυπνο trick αυτό για να φας λιγότερο αλλά και για να έρθεις πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους. Γιορτές έχουμε, ευνοούνται οι νέες γνωριμίες!

3. Όσο πιο νόστιμα κι αν είναι τα ορεκτικά από τα κυρίως, μην το παρακάνεις γεμίζοντας το πιάτο σου με αυτά. Επικεντρώσου καλύτερα σε ένα κυρίως.

4. Γέμισε το πιάτο σου μόνο μια φορά! Δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς εάν δεν σερβιριστείς 2 και 3 φορές. Ίσα ίσα που έτσι θα νιώθεις μετά και πιο ανάλαφρη για να χορέψεις και να διασκεδάσεις.

5. Απόφυγε τα τηγανιτά και τα φαγητά πλούσια σε βούτυρα και κρέμα γάλακτος.

6. Προτίμησε καλύτερα άσπρο κρέας (π.χ κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχο μοσχάρι, ψάρι) παρά χοιρινό, κατσίκι ή αρνί. Επίσης συνόδευσέ τα με λαχανικά.

7. Εάν το επιδόρπιο περιλαμβάνει ποικιλία από γλυκά (πάστες, εκλεράκια και χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως μελομακάρονα και δίπλες), καλύτερα να επιλέξεις τα δεύτερα γιατί περιέχουν λιγότερα λιπαρά και θερμίδες. Προσοχή στην ποσότητα και πάλι όμως!

8. Άσε το τσιμπολόγημα και πιάσε το πιρούνι! Γιατί εάν τσιμπολογάς, χάνεις τον έλεγχο του τι ποσότητα τρως με αποτέλεσμα στο τέλος να έχεις φουσκώσει με τροφές που μόνο θερμίδες και λίπη θα προσθέσουν. Μαχαίρι και πιρούνι λοιπόν για να μετράς τις μπουκιές σου.

9. Πριν γεμίσεις το πιάτο σου, σκέψου καλά τι θέλεις να φας από όλα αυτά τα σερβιρισμένα φαγητά. Μερικές φορές μας πιάνει μια ακαταμάχητη επιθυμία να τα δοκιμάσουμε όλα, επειδή φαίνονται τόσο λαχταριστά. Και δυστυχώς πέφτουμε πάντα σε αυτή την παγίδα!

Πηγή: www.tlife.gr

Μη ξεχάσεις να διαβάσεις και το 40 Ιδέες για χριστουγεννιάτικα γλυκά και τούρτες!

[adrotate banner=”26″]