Τι πρέπει να παραγγείλεις και τι να αποφύγεις τρώγοντας σε μία ταβέρνα ή ένα εστιατόριο!

4439

Ένα από τα μεγαλύτερα “προβλήματα”, που έχει να αντιμετωπίσει, όποιος κάνει δίαιτα, είναι το τι πρέπει να παραγγείλει και τι να αποφύγει, όταν βγαίνει έξω με φίλους για φαγητό.

Ιδίως, την περίοδο του Καλοκαιριού, τα πράγματα, γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Ηλιοθεραπεία, βουτιές στη θάλασσα  και η ώρα στην παραλία περνάει χωρίς να το καταλάβουμε. Μερικές φορές, μάλιστα, ξεχνάμε ακόμη και να φάμε. Και κάπως έτσι, φτάνουμε αργά και πεινασμένες στην ταβέρνα, θέλοντας να τα φάμε όλα, με αποτέλεσμα να κάνουμε λάθος επιλογές για τη διατροφή μας. Κάτι που οδηγεί, σε φούσκωμα και σε λήψη παραπάνω θερμίδων. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ώστε να μην χαλάσουμε τη δίαιτά μας;

Μείνετε ήσυχες, ασφαλώς και μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση κατάλληλα, έτσι ώστε και να ευχαριστηθείτε την έξοδό σας αλλά και, να μην προσλάβετε περιττές θερμίδες.

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αρχοντούλα Μπακιρτζή, μας δίνει όλες τις απαραίτητες συμβουλές για το τι να παραγγείλουμε και τι να αποφύγουμε, ενώ μας φτιάχνει και ένα μενού με όλες τις θερμίδες, για να είμαστε σίγουρες ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή. Με τις συμβουλές της μάλιστα, κάνει τη ζωή μας ακόμη πιο εύκολη! Η ίδια, λοιπόν, επισημαίνει:

Μπορούμε να φάμε αργά στην ταβέρνα, αρκεί να έχουμε φάει σωστά όλη την υπόλοιπη μέρα. Έτσι, λοιπόν, φροντίζουμε να μην μένουμε πολλές ώρες νηστικές. Αν πεινάμε αρκετά, θα καταναλώσουμε πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού και ταυτόχρονα πολλές θερμίδες.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να έχουμε φάει κάποιο ελαφρύ σνακ 2-3 ώρες πριν το βραδινό γεύμα, προκειμένου να μας δώσει ενέργεια, να μας βοηθήσει να κρατήσουμε ενεργό τον μεταβολισμό και να μας αποτρέψει από την βραδινή υπερφαγία”, σημειώνει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αρχοντούλα Μπακιρτζή και παρακάτω σου προτείνει κάποια σνακ που θα σε κρατήσουν χορτάτη στην παραλία.

“Τα σνακ της παραλίας για να προλάβεις το κακό, είναι τα εξής!

  • 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών & 1 φρέσκο φρούτο ή 2-3 αποξηραμένα φρούτα
  • 1 ποτήρι ημίπαχο γάλα & 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως
  • Αυγό (μάτι ή scrambled) με τυρί και ντομάτα, πάνω σε cream-crackers σίκαλης, μικρή αραβική πίτα ή ρυζογκοφρέτα
  • Ψιλοκομμένα λαχανικά με σπιτικό ντιπ γουακαμόλε, το οποίο φτιάχνεται, αναμιγνύοντας μισό λιωμένο αβοκάντο, με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, μισή κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι 2% και ψιλοκομμένα αρωματικά βότανα
  • Σπιτικό «πατέ» τόνου, το οποίο φτιάχνεται ανακατεύοντας μισή κονσέρβα τόνου (σε άλμη) με ψιλοκομμένο αγγούρι και διάφορα αρωματικά βότανα

Έτσι, όταν φτάσουμε στο ταβερνάκι δεν θα πεινάμε πολύ, ενώ θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο καλές διατροφικές επιλογές!”.

Επιπλέον, η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αρχοντούλα Μπακιρτζή, σε συμβουλεύει για το τι μπορείς να φας στις ψαροταβέρνες. Η ίδια επισημαίνει:

Ψαράκι, γαριδούλα και χταποδάκι. Οι επιλογές θαλασσινών, είναι πολλές και, όπως και να το κάνουμε, πολύ νόστιμες. Το ιδανικό φαγητό για το Καλοκαίρι, ειδικά αν σκάει το κύμα δίπλα από το τραπέζι μας. Τι πρέπει να φάμε, όμως, για να μην επιβαρυνθούμε με περιττές θερμίδες; Η καλύτερη επιλογή είναι τα ψητά στα κάρβουνα κι όχι τα θαλασσινά με παχυντικές σάλτσες και ζυμαρικά”, σημειώνει η ίδια. 

Και συνεχίζει λέγοντας για το:

“Χταπόδι. Το χταπόδι αποτελεί ένα έδεσμα αρκετά χαμηλό σε λιπαρά, όπως άλλωστε τα περισσότερα θαλασσινά. O πιο ακίνδυνος θερμιδικά τρόπος να το απολαύσεις, είναι ψητό στα κάρβουνα. Tο ξιδάτο χταπόδι είναι επίσης μια σχετικά ασφαλής επιλογή, καθώς το λάδι στο πιάτο αυτό, προστίθεται μετά το μαγείρεμα. Aντίθετα, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι καθώς και το χταπόδι με πιλάφι, είναι πιάτα που παρέχουν αρκετές θερμίδες, κυρίως λόγω των λιπών που χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα. 

Σχετικά με τις θερμίδες του χταποδιού τώρα, πρέπει να ξέρετε τα εξής:

  • Xταπόδι ψητό: 93 Kcal (μία μερίδα)
  • Xταπόδι ξιδάτο: 250 Kcal (μία μερίδα)
  • Xταπόδι κρασάτο: 287 Kcal (μία μερίδα)
  • Xταπόδι γιαχνί με πιλάφι: 419 Kcal (μία μερίδα)

Καλαμαράκια. Tα τηγανητά καλαμαράκια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Aν και τηγανητά, οπότε πιο επιβαρυμένα με λιπαρά, αποτελούν καλύτερη επιλογή από το γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και τυρί, το οποίο δίνει περισσότερες θερμίδες λόγω της γέμισής του. Aκόμη, καλύτερη επιλογή βεβαίως, αποτελεί το ψητό καλαμάρι.

Σχετικά με τις θερμίδες που έχει το καλαμαράκι τώρα, πρέπει να ξέρετε τα εξής:

  • Kαλαμαράκια ψητά: 75 Kcal
  • Kαλαμαράκια τηγανητά: 198 Kcal
  • Kαλαμαράκια γεμιστά με ρύζι: 390 Kcal

Θαλασσινά. Tα μύδια, όπως και τα στρείδια, από τη φύση τους έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα άλλα θαλασσινά, και κατά συνέπεια περισσότερες θερμίδες. Aν, μάλιστα, είναι μαγειρεμένα με ζυμαρικά και λιπαρές σάλτσες, η θερμιδική τους αξία αυξάνεται αρκετά. Aπέφυγε, λοιπόν, το μυδοπίλαφο ή κατανάλωσε μισή μερίδα.

Σχετικά με τις θερμίδες που έχουν τα θαλασσινά τώρα, πρέπει να ξέρετε τα εξής:

  • Mύδια βραστά: 133 Kcal (μία μερίδα)
  • Mύδια τηγανητά: 250 Kcal (μία μερίδα)
  • Mύδια σαγανάκι: 465 Kcal (μία μερίδα)

Ψάρια. Σε γενικές γραμμές απέφυγε τα τηγανητά ψάρια και προτίμησε τα ψητά. Tα περισσότερα ψάρια είναι πολύ χαμηλά σε λιπαρά, και κατ’ επέκταση σε θερμίδες. H θερμιδική τους αξία μεταβάλλεται ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος. 

Προτίμησε κυρίως τα εξής:

  • Σαρδέλα με σάλτσα ντομάτας: 177 θερμίδες
  • Καβουροσαλάτα: 180 θερμίδες
  • Μπαρμπούνια ή μπακαλιάρος ψητός: 146 θερμίδες
  • Χταπόδι στα κάρβουνα: 93 θερμίδες
  • Γαρίδες ψητές:70 θερμίδες
  • Τσίρος ή γαύρος μαρινάτος: 55 Θερμίδες

Και τι να αποφύγεις καλύτερα:

  • Σαρδέλα τηγανητή: 551 θερμίδες
  • Γαριδοπίλαφο: 590 θερρμίδες
  • Αθερίνα τηγανητή: 400 θερμίδες
  • Γαύρο τηγανητό: 360 θερμίδες
  • Καραβίδες τηγανητές: 316 θερμίδες
  • Καβουροκεφτέδες: 270 θερμίδες
  • Γαρίδες τηγανητές: 218 θερμίδες
  • Καλαμαράκια τηγανητά: 198 θερμίδες

Συνεχίζουμε, τώρα, με το τι μπορείς να φας στις ταβέρνες, με τη βοήθεια της Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Αρχοντούλας Μπακιρτζή. Η ίδια επισημαίνει:

“Στις ταβέρνες, συνήθως, βρίσκεις πλούσια ποικιλία από ορεκτικά, μαγειρευτά, αλλά και από φαγητά της ώρας. Aκόμη και εκεί πάντως, μπορεί κανείς να προσέξει τη διατροφή του. H καλύτερη επιλογή για κάποιον, που θέλει να μην πάρει κιλά στις διακοπές είναι τα φαγητά της ώρας.

Κοτόπουλο. Για να αποφύγεις τις περιττές θερμίδες, στην κορυφή των προτιμήσεών σου πρέπει να είναι το κοτόπουλο, γιατί είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά (αρκεί να του έχει αφαιρεθεί η πέτσα). Προτίμησε σουβλάκι κοτόπουλο ή κοτόπουλο φιλέτο ψητό, που έχει 130 θερμίδες.

Μπριζόλες. Aν θέλεις κάτι πιο γευστικό, από το κοτόπουλο, μπορείς να διαλέξεις μία ψητή μπριζόλα -χοιρινή ή μοσχαρίσια- αρκεί να μη φας το ορατό λίπος. Στην περίπτωση που επιλέξεις χοιρινό, ζήτησε ψαρονέφρι, φιλέτο ή σουβλάκι.

Σχετικά με τις θερμίδες που έχουν οι μπριζόλες τώρα, πρέπει να ξέρετε τα εξής:

  • Mοσχαρίσιο σουβλάκι: 226 θερμίδες
  • Mοσχαρίσια ψητή μπριζόλα: 230 θερμίδες
  • Xοιρινή ψητή μπριζόλα: 170 θερμίδες

Παϊδάκια. Δυστυχώς, στο όνομά τους θυσιάζεται κάθε πρόθεση για δίαιτα. Aπό τα πιο γευστικά πιάτα μιας ταβέρνας, αλλά και τα πιο λιπαρά. Kαλό θα ήταν πριν τα παραγγείλεις, να εξετάσεις εναλλακτικές προτάσεις γιατί μία μερίδα παρέχει 444 θερμίδες.

Μπιφτέκια. Aπέφυγε τα μπιφτέκια ή τα τηγανητά κεφτεδάκια, γιατί ο κιμάς μπορεί να είναι πολύ λιπαρός. Έτσι, ενώ ένα μπιφτέκι από φρέσκο άπαχο κιμά μπορεί να δίνει μόνο 230 θερμίδες, ένα άλλο με προσμείξεις και αρκετό λίπος μπορεί να δώσει 350 θερμίδες.

Ποιο μενού να επιλέξεις, λοιπόν, στα ταβερνάκια“;

Για να μην αγχωθείς και χάσεις τη μπάλα, με το τι πρέπει τελικά να παραγγείλεις, η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αρχοντούλα Μπακιρτζή, σου φτιάχνει ένα ενδεικτικό μενού, πολύ safe για τη διατροφή σου.

  • 1 μαρουλοσαλάτα: 145 θερμίδες
  • Κολοκυθάκια τηγανητά: 250 θερμίδες
  • Φιλέτο κοτόπουλο σχάρας: 130 θερμίδες
  • 1 φέτα ψωμί: 62 θερμίδες
  • Χαλβά σιμιγδαλένιο:179 θερμίδες
  • Σύνολο: 766 θερμίδες

Ενώ, επίσης, σου υποδεικνύει και ποιο μενού να αποφύγεις.

“Κι αν είχες το παρακάτω μενού στο μυαλό σου, τότε καλύτερα να το ξεχάσεις, γιατί θα σε “γεμίσει” με 2.000+ θερμίδες!”.

  • Σαλάτα σεφ: 465 θερμίδες
  • Λουκάνικο χωριάτικο ψητό: 345 θερμίδες
  • Πατάτες τηγανητές: 236 θερμίδες
  • Μοσχαράκι στη γάστρα: 517 θερμίδες
  • Μπακλαβά με παγωτό: 649 θερμίδες
  • Σύνολο: 2,212 θερμίδες

Και μερικές επιπλέον συμβουλές από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Αρχοντούλα Μπακιρτζή, που θα σε βοηθήσουν για ένα γεύμα, με λιγότερες θερμίδες, είναι οι εξής:

  • Τρώμε σιγά, απολαμβάνουμε την ώρα του φαγητού και δίνουμε χρόνο στο στομάχι να αναγνωρίσει το φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί, περνάει κάποιο διάστημα, περίπου 15-20 λεπτά από την ώρα, που το φαγητό πάει στο στομάχι μας μέχρι να μεταφερθεί το σήμα στον εγκέφαλο και να αισθανθούμε ότι χορτάσαμε.
  • Αποφεύγουμε το γλυκό μετά το βραδινό φαγητό. Θα επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες”.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διατροφολόγιό σας κατά την περίοδο των καλοκαιριών διακοπών, επισκεφθείτε την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Αρχοντούλα Μπακιρτζή επί της οδού Δελαπόρτα 3 ή επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 23210 20717.