Είναι η εποχή, που τα αγαπημένα μας παιδάκια, βαφτιστήρια, ανιψάκια, περιμένουν πως και πως, πότε θα έρθει η ώρα για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και φυσικά για τα δώρα τους!

Τι δώρο όμως είναι αυτό που είναι ιδανικό για την ηλικία του κάθε παιδιού;

Τα παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά κάθε ηλικίας αφού μέσα από αυτά μαθαίνουν, διασκεδάζουν, δημιουργούν , εκφράζονται και αντιλαμβάνονται καινούργια πράγματα. Τα παιδιά έχουν έμφυτη περιέργεια και ζωηρή φαντασία, για αυτό χρειάζονται παιχνίδια που θα βοηθάνε σε όλα τα παραπάνω.

Παρακάτω θα δείτε έναν χρήσιμο οδηγό δώρων που θα σας βοηθήσει ανάλογα την ηλικία, να διαλέξετε το πιο κατάλληλο δώρο για το παιδί χωρίς να το απογοητεύσετε.

Ηλικίες 0-18 μηνών

Τα βρέφη και τα μωράκια μεταξύ 0-18 μηνών, είναι περίεργα να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Στράτες με πολύχρωμα τουβλάκια και ήχους που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρχικά ως παιχνίδι και αργότερα ως βοήθημα για τα πρώτα του βήματα, είναι ένα κατάλληλο δώρο. Χρειάζονται παιχνίδια που να ανταποκρίνονται στις κινήσεις τους και τις αισθήσεις τους.

Θέλουν παιχνίδια με έντονα χρώματα, κουδουνίστρες, λούτρινα και μαλακά ζωάκια που να παράγουν διάφορους ήχους και πάνινους κύβους που να μπορούν να τα πετάνε στο πάτωμα. Τους κεντρίζουν πολύ την προσοχή τα πρόσωπα. Οι καθρέφτες (υπάρχουν ειδικοί άθραυστοι για μωρά) είναι κατάλληλοι για να παρατηρούν τον εαυτό τους. Μην ξεχνάτε ότι χρήσιμα θα τους είναι και τα μασητικά οδοντοφυΐας.

Τα «γυμναστήρια» μωρών θα τα βοηθήσουν στο νευρομυϊκό συντονισμό του σώματός τους ενώ παράλληλα θα τα «εξερευνούν» για πολύ ώρα. Τα ρούχα είναι ένα δώρο που θα εντυπωσιάσει μόνο τους γονείς.

Ηλικίες 18 μηνών έως 3 ετών

Σε αυτήν την ηλικία τα μωρά έχουν αναπτύξει ήδη κάποιες δεξιότητες. Παιχνίδια που να έχουν πολλαπλές δυνατότητες, θα τα ενθουσιάσει ιδιαίτερα. Μικρές κούνιες τσουλήθρες ή σπιτάκια, θα τους αρέσουν αφού βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση.

Τα πλαστικά και ξύλινα παιχνίδια και κουκλάκια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλά θα πρέπει να προσέχετε να έχουν την ένδειξη «κάτω των 3 ετών» ώστε να μην έχουν μικρά κομμάτια που μπορεί να βάλουν στο στόμα τους και να καταπιούν. Βιβλία δραστηριοτήτων με ήχους και πολύχρωμες εικόνες, θα τα βοηθήσουν να αρχίσουν να μιλάνε σωστά.

Τα πρώτα εκπαιδευτικά παιχνίδια με αριθμούς και ζωάκια θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν περισσότερες δεξιότητες. Επίσης είναι καλή ευκαιρία σε αυτές τις ηλικίες τα παιδάκια να ξεκινήσουν να φτιάχνουν τα πρώτα τους παζλ.

Ηλικίες 4-5 ετών

Τα παιδιά έχουν αρχίσει και μιμούνται τους μεγαλύτερους τους και δεν σταματάνε να κινούνται. Τα τρίκυκλα ποδήλατα ή αυτοκινητάκια σε έντονα χρώματα ή με κάποιον αγαπημένο τους ήρωα, είναι δώρο που συνήθως εντυπωσιάζει. Τους αρέσει να ακούνε ιστορίες, οπότε πάρτε τους βιβλία με παραμύθια και εικόνες.

Η τέχνη τους βοηθάει να εκφράζονται και για αυτό τους αρέσουν τα είδη ζωγραφικής, οι πλαστελίνες, ο πηλός όπως επίσης και τα μουσικά όργανα με τους οποίους δημιουργούν δικούς τους ήχους αλλά και τα καραόκε. Άλλα δώρα που μπορείτε να πάρετε είναι κάστρα, αεροδρόμια, φάρμες και άλλες μινιατούρες, πλαστικά ελαφριά εργαλεία, κατασκευές, παζλ, κουκλοθέατρα και παιχνίδια με πολλά αξεσουάρ.

Ηλικίες 6-10 ετών

Είναι η ηλικία που τα παιδιά ξεκινούν να έχουν προτιμήσεις και χόμπι. Τους αρέσουν τα ομαδικά παιχνίδια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν χρειάζονται προσωπικό χρόνο. Οι κουζίνες, τα εργαλεία και άλλα παιχνίδια που να θυμίζουν τις συνήθειες των μεγάλων, θα τους αρέσουν ιδιαίτερα.

Κατάλληλα δώρα είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια που βοηθούν στην ομαδικότητα όπως και τα παιχνίδια με πειράματα. Παιχνίδια για εξωτερικές δραστηριότητες όπως πατίνια, ρακέτες και ποδήλατα θα τους μάθει να ισορροπούν και καλό είναι να απασχολούνται με παιχνίδια σχετικά με την φύση, ειδικά στην σημερινή εποχή που η τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν μπει στην καθημερινότητα και των πολύ μικρών παιδιών. Επίσης πάρτε τους βιβλία με αγαπημένους ήρωες και ανάλογα της ηλικία τους που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους και θα τους διεγείρει την φαντασία.

Τώρα πλέον που έχουν και ξεχωριστές προτιμήσεις ανάλογα με το φύλο τους, προτιμήστε για κορίτσια κούκλες, κοριτσίστικα αξεσουάρ και σετ ομορφιάς. Για αγόρια, ιππότες, τηλεκατευθυνόμενα αυτοκινητάκια και πράγματα σχετικά με την αγαπημένη τους ομάδα. Και σε αυτήν την ηλικία αρέσουν πολύ τα μουσικά όργανα στα παιδιά απλώς προσέχουμε αν οι γονείς θα ενοχληθούν από κάποιο όργανο λόγω θορύβου.

Μη ξεχάσεις να διαβάσεις και το Τι μου πήρες νονά;

[adrotate banner=”15″]