Γιατί Φιλιόμαστε Κάτω Από Το Γκι; Να Γιατί Πρέπει Να Το Κάνεις!

1141

Τώρα τα Χριστούγεννα σπεύσε να φιλήσεις τον καλό σου κάτω από τα κλαδιά του και εξασφάλισε αιώνια ευτυχία και γονιμότητα.

Γκι

Οι Άγγλοι, οι Βορειοευρωπαίοι και οι Αμερικανοί το θεωρούν γούρι και το κρεμούν έξω από τις πόρτες τους, για να διώξει την κακοδαιμονία και να τους φέρει τύχη. Το γκι μπορεί να πρωταγωνιστεί στο γιορτινό διακοσμητικό σκηνικό, όμως η πιο σημαντική ιδιότητά του παραμένει αφανής.

Στην αρχαιότητα το γκι θεωρούταν φαρμακευτικό βότανο, ενώ μάλιστα οι Κέλτες δρυΐδες, το θεωρούσαν ιερό σύμβολο της ζωής και της υγείας, καθώς στο κρύο του Χειμώνα αυτό παρέμενε πράσινο, ενώ τα υπόλοιπα φυτά μαραίνονταν. Πέρα από τη χρήση του, στις τελετές, το γκι θεωρούνταν σύμβολο της γονιμότητας, ενώ λειτουργούσε και ως φάρμακο για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.

ΓκιΓκι

Στην αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα το θεωρούσαν ιδιαιτέρως αφροδισιακό, εμποτισμένο με τη δύναμη της γονιμότητας και αντίδοτο σε κάποια δηλητήρια. Το φυτό βέβαια είναι τοξικό και, επομένως, δηλητηριώδες για τον μη ασθενή.

Στην ρωμαϊκή εποχή

Για τους Ρωμαίους, το γκι θεωρούνταν σύμβολο ειρήνης και φιλίας. Σύμφωνα με ρωμαϊκό μύθο, οι εχθροί που πραγματοποιούσαν συνεδριάσεις κάτω από γκι, κατέθεταν τα όπλα τους και αγκαλιάζονταν.

Η παράδοση πέρασε στην Βρετανία

Τον 18ο αιώνα οι Βρετανοί έφτιαχναν «μπάλες» από γκι, με τις οποίες στόλιζαν τα σπίτια τους. Αν κάποιο ζευγάρι περνούσε κάτω από τα φυτά, τότε έπρεπε να φιληθεί και να κόψει έναν από τους καρπούς του. Όταν οι καρποί του φυτού τελείωναν, τότε το φυτό δεν θεωρούταν πια τυχερό.

Το έθιμο του φιλιού κάτω από γκι

Τέλος, το έθιμο του φιλιού κάτω από γκι, πιθανόν να πηγάζει από τη Νορβηγική μυθολογία και πιο συγκεκριμένα την ιστορία της Frigg, της Σκανδιναβής θεάς του έρωτα, της γονιμότητας και προστάτιδας του γάμου. Όταν ο γιος της Baldr ονειρεύτηκε τον επικείμενο θάνατό του, τότε η Frigg απέσπασε έναν όρκο από όλες τις δημιουργίες της στη φύση, να προσέχουν τον γιο της και να τον προφυλάξουν από το κακό.

Γκι
Γκι

Όμως, η Frigg παρέλειψε να ζητήσει υπόσχεση από το νεαρό φυτό γκι. Με αποτέλεσμα ο Baldr να σκοτωθεί από βέλος του εχθρού, φτιαγμένο από γκι. Η καλή θεά, λοιπόν, για να ανακουφιστεί από τη θλίψη της, ανακήρυξε το γκι ως το σύμβολο της αγάπης. Ώστε να μην προκαλέσει περισσότερο κακό.

Πηγή: www.shape.gr

Μη ξεχάσεις να διαβάσεις και το Ποια δώρα είναι ιδανικά για την κάθε ηλικία του παιδιού;