Σχέση Νύφης – Πεθεράς: Η Αιώνια Κόντρα! (Ασίκογλου Κυριάκος, Ψυχολόγος)

3382

Αν και το ζήτημα παραμένει άλυτο εδώ και αιώνες, εμείς τολμάμε να το συζητήσουμε ανοιχτά και να τοποθετηθούμε επιτέλους στο αιώνιο ερώτημα. Νύφη ή πεθερά;

Η σκοπιά νύφης – πεθεράς

Σχέση Νύφης – Πεθεράς

Συνάντησαμε προ ημερών την Αναστασία και την κυρία Λαμπαδή. Νύφη και πεθερά οι οποίες μένουν μαζί εδώ και κάποια χρόνια. Μας υποδεχτήκαν με πολύ ζεστασιά ενώ παράλληλα ετοίμαζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη βάφτιση της μικρής Αποστολίας. Πραγματοποίησαν την επιθυμία μας να μιλήσουν ετεροχρονισμένα για την μεταξύ τους σχέση και εδώ σας έχουμε όλες τις λεπτομέρειες!

Ερωτήσεις προς πεθερά

-Πώς ήταν οι πρώτες μέρες με τη νύφη στο σπίτι;

“Δύσκολα. Ήταν κάπως παράξενα μέχρι να προσαρμοστούμε, αλλά μετά…όλα πήραν το δρόμο τους”.

-Πιστέψατε πως το νοικοκυριό αναστατώθηκε και πως η νύφη θα έφερνε και νέους ρυθμούς;

“Αυτό ακριβώς. Κι όμως στη συνέχεια πήγαν όλα καλά”.

-Σίγουρα τα νέα ζευγάρια έχουν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας από τους παλιούς. Εσείς εγκρίνετε αυτές τις διαφορές ή πιστεύετε πως πρέπει να τους καθοδηγείτε;

“Εμείς οι παλιοί πρέπει να τους βοηθάμε. Αυτό είναι το σωστό. Και κυρίως να τους στηρίζουμε οικονομικά. Όσο για τα υπόλοιπα, μεγαλώνοντας μπορούν να τα αποφασίζουν και μόνοι τους.”

-Θα θέλατε η νύφη σας να υιοθετήσει στοιχεία από τις δικές σας συνήθειες;

“Μου έχει μοιάσει (γέλια). Τα πήρε όλα από μένα. Ήρθε μικρή, δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί ένα νοικοκυριό και της τα έδειξα όλα εγώ. Είναι ίδια Λαμπαδή.”

-Είναι σημαντική για σας η εικόνα που έχουν οι άλλοι για τη νύφη σας;

“Και βέβαια. Μιλάνε όλοι με τα καλύτερα, όμως. Εγώ δεν θα επέτρεπα σε κανέναν να μιλήσει άσχημα για τη νύφη μου.”

“Ήθελα να γίνουμε μία οικογένεια”

-Μια νύφη μπορεί να γίνει το δεύτερο παιδί μίας πεθεράς στην πορεία;

“Ναι. Γίνεται. Και βοηθάει πολύ αν μένουν στην ίδια αυλή. Εάν το θέλει πρώτα απ’ όλα η πεθερά θα γίνει. Εγώ αυτό ήθελα. Να γίνουμε μία οικογένεια. Και έτσι είμαστε.”

-Πώς είναι ιδανικό να αποκαλεί μία νύφη την πεθερά της;

“Εγώ δεν θα ήθελα με τίποτα να με λέει κυρία Λαμπαδή. Αν δεν μπορεί να με λέει μαμά ας με λέει πεθερά. Αλλά η νύφη μου με λέει μαμά!”

Σχέση Νύφης – Πεθεράς

Ερωτήσεις προς νύφη

-Πώς ήταν οι πρώτες μέρες συνύπαρξης με την πεθερά σου; Υπήρχε άγχος;

“Περίεργα. Δεν είναι όταν είσαι στο σπίτι της μαμάς και του μπαμπά. Σκέφτεσαι, βέβαια ότι εδώ θα περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου. Όμως, για τις πρώτες μέρες τουλάχιστον, δεν παύει να είναι ένα ξένο σπίτι.”

-Φοβήθηκες ποτέ πως πρέπει να είσαι προσεκτική ή να πάψεις να λειτουργείς αυθόρμητα για να μην της δημιουργήσεις κακή εντύπωση;

“Τον πρώτο καιρό ναι. Πλέον καμία σχέση, έχουμε δεθεί, και είμαστε μία οικογένεια.”

-Είσαι εργαζόμενη-μαμά-σύζυγος, έχεις δηλαδή να φέρεις σε πέρας έναν πολύ σύνθετο ρόλο. Η πεθερά σου είναι δίπλα σου σε αυτό;

“Αν δεν είχα την πεθερά μου δεν θα εργαζόμουν (γέλια). Πρώτον και κύριων αυτό. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να της αφήσω τα παιδιά μου. Είναι σαν να είμαι εγώ. Την εμπιστεύομαι απόλυτα, καλύτερα κι από μένα (γέλια).”

-Σκέφτηκες ποτέ ότι χρειάζεται να αποδεικνύεις καθημερινά σε εκείνη ότι μπορείς να τα καταφέρεις εξίσου καλά σε όλα ή θεωρείς ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτό το ανταγωνιστικό κλίμα μεταξύ σας;

“Όχι. Αντιθέτως. Από τη μέρα που ήρθα εδώ έμαθα πολλά πράγματα από την πεθερά μου. Τα πιο πολλά για να είμαι πιο συγκεκριμένη. Και δεν το βάζω κάτω. Θα ήθελα να της μοιάσω.  Την έχω ως πρότυπο.”

-Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών σου, είναι το Α και το Ω. Η πεθερά σου μπορεί να επέμβει σε αυτό το κομμάτι, ή πιστεύεις ότι εσύ και ο άντρας σου είστε οι μόνοι υπεύθυνοι για τα παιδιά σας;

“Εννοείται ότι θέλω να με βοηθάει. Είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά της.”

“Είναι πολύ δοτική”

-Ως νέα νύφη, πιστεύεις ότι η πεθερά σου θα μπορούσε κατά κάποιον τρόπο να γίνει δεύτερη μάνα για σένα;

“Έχει ήδη γίνει. Αυτό οφείλεται στο ότι μένουμε μαζί αλλά κυρίως στο ότι αυτή η γυναίκα μου έχει δώσει τα πάντα. Είναι πολύ δοτική. Ήρθα και από την πρώτη στιγμή μου ξεκαθάρισε ότι θέλει να νιώθω άνετα, να τα λέμε όλα, και πάνω απ όλα να είμαστε φίλες. Γι αυτό το λόγο και καταφέραμε να φτάσουμε σ αυτό το επίπεδο και είμαστε εδώ τώρα.”

-Πώς αποκαλείς την πεθερά σου;

“Μαμά. Στην αρχή είχα σκεφτεί βέβαια, ότι δεν θα μου ήταν εύκολο να πω άλλη γυναίκα μαμά. Όμως, περνώντας ο χρόνος, αρχίζεις να νιώθεις οικογένεια. Νιώθεις αλλιώς, ωριμάζεις. Ο χρόνος δένει.”

Off the records, και αφού αναπτύχθηκε άνεση μεταξύ μας, μας εκμυστηρεύτηκαν πως το παν στη σχέση νύφης πεθεράς, είναι η συζήτηση, η ειλικρίνεια και η αλληλοκατανόηση. Μου τόνισαν στο τέλος ότι αν υπάρχει θέληση όλα μπορούν να συμβούν.

Η σκοπιά της ψυχολογίας

Ασίκογλου Κυριάκος, Ψυχολόγος

Πέραν όμως από την πολύ ωραία συζήτηση με την Αναστασία και την κυρία Λαμπαδή, θελήσαμε να σας παρουσιάσουμε και την γνώμη ενός… ειδικού. Ο κύριος Κυριάκος Ασίκογλου, είναι Ψυχολόγος στην πόλη των Σερρών και δέχτηκε μετά χαράς να μας παραχωρήσει μία συνέντευξη αναφορικά με το ζήτημα. Πάμε να δούμε λοιπόν τι έχει να μας πει.

-Ο γάμος και κατ επέκταση ο θεσμός της οικογένειας συνιστούν βασικούς άξονες στην ελληνική κοινωνία. Πού οφείλεται το γεγονός ότι τείνει να αποδομηθεί;

“Καταρχήν ο γάμος είναι πολύ σημαντικός σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιβεβαιώνεται η αγάπη του ζευγαριού και αυτό δρα θετικά στην ψυχολογία του. Η οικονομική κρίση του σήμερα, έχει ως συνέπεια τα νέα ζευγάρια να ζουν συμβατικά γιατί σκέφτονται τα έξοδα.

Αυτό που τους συμβουλεύω εγώ, είναι ότι ο γάμος επισφραγίζει τη σχέση και δεν συνεπάγεται με πολλά έξοδα. Οι περισσότεροι βέβαια, θεωρούν ότι δεν έχουν τα εφόδια να καλύψουν τις υποχρεώσεις ενός γάμου και κάνουν τα λάθος να πιστεύουν ότι γάμος σημαίνει παιδιά. Γάμος σημαίνει 2 άτομα. Τα παιδιά είναι μία φυσική συνέχεια, όχι όμως υποχρεωτική. Το ζευγάρι που θέλει να αναθρέψει ένα παιδί χωρίς καταναλωτικές σπατάλες μπορεί να τα καταφέρει.”

-Οι σχέσεις μεταξύ γυναικών, πολλοί υποστηρίζουν ότι διέπονται από ανταγωνισμό. Το ίδιο συμβαίνει και στη σχέση νύφης και πεθεράς;

“Πράγματι, συνήθως μεταξύ γυναικών υπάρχει ανταγωνιστική σχέση. Αυτό είναι στοιχείο της φύσης. Πάντα το θηλυκό διεκδικεί το αρσενικό. Την επιλογή ουσιαστικά την κάνει το θηλυκό. Σ αυτή τη διαδικασία επιλογής, μπαίνει ο ανταγωνισμός μεταξύ γυναικών.

“Δημιουργείται ένας ανταγωνισμός”

Ερχόμενοι στη σχέση νύφης πεθεράς, διακρίνουμε ότι εκεί λειτουργεί το οιδιπόδειο, κατά το οποίο  ο γιος έχει επιλέξει τη μητέρα του νέα και η πεθερά στη νύφη βλέπει τον εαυτό της νέα. Κατ’ επέκταση στη θέση του γιου της βλέπει τον άντρα της νέο, και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας ανταγωνισμός.”

-Θεωρείτε πως σε τυχόν διενέξεις ή διαφωνίες η νύφη ή η πεθερά πρέπει να υποχωρεί;

“Θα συμπεριφερθεί πιο συνετά, ο πιο συνετός. Η πεθερά από την πλευρά της δεν θα πρέπει να εμπλέκεται στις υποχρεώσεις του ζευγαριού. Θα εμπλέκεται μόνο όταν της ζητηθεί, γιατί το ζευγάρι πλέον έχει δημιουργήσει τη δική του οικογένεια. Αν τελικά όμως, εμπλέκεται, η νύφη θα πρέπει να βάλει τα όρια που πρέπει στην πεθερά.”

-Θεωρείτε πως οι συνεχείς παρεμβάσεις μίας πεθεράς σε ένα ζευγάρι λειτουργεί κατ αποκλειστικότητα αρνητικά ή μπορεί να αποβεί και θετική;

“Αν έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως, προσπαθεί να επιβληθεί (πράγμα που συμβαίνει τις περισσότερες φορές), θα πρέπει η νύφη να εκτιμήσει τη συμβουλή της γιατί μεγάλωσε ένα γιο τον οποίο εκείνη παντρεύτηκε.”

-Ποια θέση οφείλει να παίρνει ο σύζυγος ώστε να κρατά τις ισορροπίες;

“Ο σύζυγος οφείλει να υποστηρίζει τη γυναίκα του και να βάζει στη θέση της την μητέρα του. Αυτό που συμβουλεύω τα νέα ζευγάρια, είναι πως από τη στιγμή που εμπλέκουν την πεθερά στην καθημερινότητά τους, ουσιαστικά της επιτρέπουν και να επεμβαίνει σε αυτήν. Βέβαια, η ίδια θα πρέπει να βοηθάει μόνο όπου της ζητηθεί και πουθενά αλλού.”

Κάνει καλό η παρεμβατικότητα της πεθεράς;

Πολλές φορές οι εργαζόμενες μητέρες αφήνουν τα παιδιά τους στις πεθερές, και έπειτα παραπονιούνται για την κακή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πεθερά οφείλει να ακολουθεί τις οδηγίες του ζευγαριού. Η μεγάλη αλήθεια όμως, είναι ότι οι παππούδες δεν επηρεάζουν τα παιδιά στην ανατροφή. Μπορεί όπως μου αναφέρουν πολλοί πελάτες, όταν γυρίζει το παιδί από εκεί να είναι ζωηρό. Αυτό συμβαίνει , γιατί εκεί κάνει ότι θέλει. Χρειάζονται όμως, μόνο λίγες ώρες για να επανέλθει στους ρυθμούς τους, αρκεί οι γονείς να έχουν σταθερό πρόγραμμα.”

-Μία νύφη και μία πεθερά μπορούν να γίνουν οικογένεια;

“Είναι οικογένεια από την πρώτη στιγμή. Υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου η νύφη αντιμετωπίζει εξίσου πεθερά και μητέρα. Βέβαια ένα από τα δύο άτομα είναι συνετά.”

-Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μία νέα νύφη και σε μία πεθερά που πρόκειται να μείνουν μαζί;

“Για να μην υπάρξουν προβλήματα πρέπει η νύφη να εξηγήσει στην πεθερά το πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της μητέρας, και τι περιμένει από αυτό το ρόλο, όπως επίσης και η πεθερά να κάνει το αντίστοιχο.”

Λύνοντας λοιπόν το μυστήριο, αυτό που έχω να πω είναι πως τα πάντα, είναι θέμα αλληλοσεβασμού, κατανόησης και συζήτησης. Μήπως τελικά όλος αυτός ο ντόρος για τη σχέση νύφης πεθεράς κρέμεται από μία κλωστή που ονομάζεται παρεξήγηση; Εσείς τι λέτε;

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις και τα: 5 πράγματα που αλλάζουν στην καριέρα σας όταν γίνεστε μαμά!