Home Office: Όλα Τα Μυστικά Για Το Ιδανικό Γραφείο Στο Σπίτι

4265

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται εκτός σπιτιού, η περιστασιακή εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να απαιτήσει έναν λειτουργικό χώρο γραφείου στο σπίτι.

Έχετε ελέγξει ποτέ τα e-mail που αφορούν την εργασία σας στο σπίτι; Πήρατε δουλειά στο σπίτι για την επόμενη μέρα ή για το Σαββατοκύριακο; Μείνατε ποτέ στο σπίτι την Τρίτη το πρωί για να εργαστείτε, ενώ κάποιο συνεργείο έκανε εργασίες και ο θόρυβος σας ενοχλούσε οικτρά;

Η Λυδία Μωραϊτίδου, πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός ΑΤΕΙ αλλά και υπεύθυνη του καταστήματος χειροποίητων Επίπλων Μωραϊτίδης, για μία ακόμα φορά μας προτείνει υπέροχες επιλογές διακόσμησης.

Στις μέρες μας το να έχει κανείς ένα γραφείο στο σπίτι δεν θεωρείται πολυτέλεια, αλλά ανάγκη.

Οι άνθρωποι που εργάζονται εξ αποστάσεως συχνά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της σωστής προσαρμογής της εργασίας τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη πειθαρχίας ή λανθασμένης οργάνωσης του χρόνου. Η εργασία στο σπίτι απαιτεί να έχετε έναν χώρο όπου μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας.

1. Eπιλέξτε τον κατάλληλο χώρο

Είτε εργάζεστε σε ένα ευρύχωρο γραφείο στο σπίτι είτε σε μια γωνιά, η ουσία της δουλειάς σας παραμένει η ίδια. Γιατί λοιπόν να μην δημιουργήσετε έναν χώρο που να συνδυάζει το στυλ και την παραγωγή ιδεών;

Για εσάς που διαθέτετε ειδικό χώρο που το προορίζεται για γραφείο τα πράγματα είναι πολύ εύκολα.

Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν σχεδιαστεί όλα τα σπίτια με ειδικό χώρο γραφείου γι’ αυτό, βρείτε έναν χώρο που σας εμπνέει και δημιουργήσετε ένα άρτιο περιβάλλον εργασίας.

Πολύ συχνά, στο σαλόνι είναι τοποθετημένος ένας χώρος γραφείου, αλλά αρκετά συχνά αυτή η ιδέα δεν είναι πολύ βολική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σαλόνι είναι ο πιο πολυσύχναστος χώρος του σπιτιού.

Η τοποθέτηση ενός γραφείου στο υπνοδωμάτιο είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους έχουν λίγο ή καθόλου ελεύθερο χώρο. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της ιδέας, είναι ότι τα υπνοδωμάτια δεν είναι κατειλημμένα κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, επομένως είναι το καλύτερο μέρος για να δημιουργήσετε έναν άνετο χώρο εργασίας. Με την κατάλληλη διακόσμηση μπορείτε να δημιουργήσετε ένα χώρο εργασίας χωρίς, όμως, να διακυβεύεται να χαθεί η οικεία ατμόσφαιρα του χώρου.

2. Κατάλληλα έπιπλα

Αφού βρείτε τον κατάλληλο χώρο σειρά έχουν τα έπιπλα. Εάν πρόκειται να καθίσετε στο γραφείο για ώρες, είναι σημαντικό να επενδύσετε σε μια εργονομικά σχεδιασμένη καρέκλα που είναι πλήρως ρυθμιζόμενη, έτσι ώστε να βρείτε την καταλληλότερη θέση για εσάς.

Βεβαιωθείτε ότι το γραφείο σας έχει το σωστό ύψος (περίπου 70cm). Η οθόνη του υπολογιστή θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τα μάτια σας και τα χέρια σας να έχουν την σωστή γωνία στο γραφείο.

Η οργάνωση είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος. Επιλέξτε ένα γραφείο με συρτάρια στο πλάι τα οποία είναι ιδανικά, για να έχετε ένα τακτοποιημένο γραφείο. Αλλά φυσικά, το να έχετε συρτάρια και στις δύο πλευρές έχει αντίκτυπο στο μέγεθος καθώς χρειάζεται χώρο για τα πόδια σας.

Τα ράφια στον τοίχο είναι μια πολύ καλή επιλογή, επειδή δεν καταλαμβάνουν κανένα χώρο στο δάπεδο. Αυτό που χρειάζεται να προσέξετε, βέβαια, είναι η καλή στήριξή τους.  Κρατήστε τα αρχεία σας τακτοποιημένα με διάφορα κλάσσερ, φροντίζοντας να αναγράφετε το περιεχόμενο του κάθε φακέλου, ώστε να μην χάνετε χρόνο αναζητώντας το έγγραφο που σας χρειάζεται.

Για εσάς που έχετε extra χώρο μπορείτε να δημιουργήσετε μία βιβλιοθήκη. Ανάλογα επίσης, με την διαθεσιμότητα του χώρου σας μπορείτε να τοποθετήσετε έναν καναπέ ή μια πολυθρόνα.

3. Φωτισμός

Ο φωτισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς βοηθάει στην μείωση του στρες. Οπότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο χώρος σας είναι καλά φωτισμένος ανά πάσα στιγμή.

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να τοποθετήσετε το γραφείο σας έτσι ώστε να βρίσκεται κοντά σε ένα παράθυρο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων αυξάνει όσο μικραίνει η απόσταση μεταξύ θέσης εργασίας και παραθύρου. Οι εργαζόμενοι σε γραφεία με αρκετό φυσικό φως είναι αποδοτικότεροι, σε σχέση με συναδέλφους τους σε γραφεία με λίγο φυσικό φως. Η υπερκόπωση των ματιών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, όχι μόνο μειώνοντας την οπτική ικανότητα αλλά και επηρεάζοντας την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Για να έχετε έναν επαρκή φωτισμό καθώς η μέρα προχωράει επιλέξτε ένα φωτιστικού οροφής και μια λάμπα γραφείου. Υπάρχουν πολλά φωτιστικά που συνδυάζουν το design με την λειτουργικότητα. Επιλέξτε ένα από αυτά και απογειώστε την διακόσμηση του γραφείου σας.

4. Χρώμα

Το χρώμα είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή. Επιλέξτε μια παλέτα χρωμάτων που θα δημιουργεί ένα ήρεμο, οργανωμένο, παραγωγικό και εμπνευσμένο περιβάλλον.

Τα έντονα χρώματα σε ένα απλό χώρο προσθέτουν χαρακτήρα και δημιουργούν μια παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα.

Τα παλ χρώματα δημιουργούν μια ηρεμία και αναζωογονητική αίσθηση. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταπετσαρίες για να δώσετε μια πιο οικεία και φιλόξενη αίσθηση στο χώρο.

Όσοι διαθέτετε ένα ξεχωριστό δωμάτιο για γραφείο μπορείτε να επιλέξετε και πιο σκούρες αποχρώσεις. Όμως, προσοχή! Οι σκούρες αποχρώσεις μπορεί να δημιουργούν ατμόσφαιρα στον χώρο αλλά πρέπει να συνδυάζονται με πολύ καλό φωτισμό.

Επιλέξτε το χρώμα  που θα σας εμπνεύσει και όχι αυτό που θα σας αποσπάσει την προσοχή.

5. Διακόσμηση

Βεβαιωθείτε ότι τα αντικείμενα στο γραφείο σας είναι όμορφα αλλά και λειτουργικά. Όσο πιο όμορφος είναι ο χώρος, τόσο περισσότερο χρόνο θα θέλετε να περάσετε στο γραφείο σας και έτσι η παραγωγικότητά σας θα αυξηθεί! Τα βιβλία και οι οικογενειακές φωτογραφίες μπορούν να συνδυαστούν για να διαμορφώσουν ένα γραφείο στο σπίτι που δημιουργεί ισορροπία μεταξύ σπιτιού και επαγγελματικού χώρου.

Προσθέστε φυτά και φρέσκα λουλούδια. Τα φυτά καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, μειώνουν το άγχος, δημιουργούν γαλήνη και ηρεμία και χαρίζουν χρώμα και ζωή στον χώρο.

Χαρίστε  στον εαυτό σας μια υπέροχη θέα. Η παρουσία ενός πίνακα σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο γραφείο μπορεί να αλλάξει εντελώς την αισθητική του χώρου. Επιλέξτε ένα όμορφο κομμάτι τέχνης, ώστε να μην αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε σε ένα επαγγελματικό χώρο.

Και μην ξεχνάτε ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι εργάζονται καλά σε χώρους που δεν είναι γεμάτοι περιττές λεπτομέρειες. Μια καλή δόση προσωπικών πινελιών ισορροπεί τις λειτουργικές ανάγκες και δημιουργεί μια ιδανική όαση εργασίας

Ελπίζουμε πως οι παραπάνω ιδέες να σας δώσουν έμπνευση για να ξεκινήσετε!

Μπορείς επίσης, να βρεις υπέροχες προτάσεις για την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του τραπεζιού σου, μικρά, όμως, πολύτιμα tips για την ανανέωση της κρεβατοκάμαράς σου και τρόπους με τους οποίους η είσοδος του σπιτιού σου θα κλέψει τις εντυπώσεις!