Η Λυδία Μωραϊτίδου γράφει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το: Παιδικό δωμάτιο

2668

Δεν υπάρχει τίποτε πιο συναρπαστικό από την μετατροπή του βρεφικού δωματίου σε παιδικό.

Με τόσα πολλά προϊόντα που διαθέτει η αγορά, πιστεύουμε ότι ένα παιδικό δωμάτιο μπορεί να είναι εξίσου κομψό όπως το υπόλοιπο σπίτι. Έχοντας κατά νου ότι τα παιδιά είναι συνεχώς εν κινήσει, το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να διαθέτει άφθονο χώρο παιχνιδιού, καθώς και μια πληθώρα αποθηκευτικών χώρων για όλα τα παιχνίδια.

Η Λυδία Μωραϊτίδου, λοιπόν, η πολύ γνωστή και αγαπημένη πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός ΑΤΕΙ και υπεύθυνη του καταστήματος χειροποίητων Επίπλων Μωραϊτίδης, μας μιλά για το παιδικό δωμάτιο. Η ίδια, γράφοντας στο ogamosmas.gr, επισημαίνει.

“Τα παιδικά δωμάτια θα πρέπει να μπορούν να μεγαλώνουν με το παιδί. Η δημιουργία ενός δωματίου που μπορεί να αναπτυχθεί με ένα παιδί είναι πρόκληση, αλλά με την κατάλληλη επίπλωση και διακόσμηση μπορείτε να δημιουργήσετε  ένα δωμάτιο που μπορεί εύκολα να εξελιχθεί, καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο στο δωμάτιο τους. Χρησιμοποιείται για τον ύπνο, το παιχνίδι και την εργασία, και αυτό συνεπάγεται ότι ο χώρος τους πρέπει να αντικατοπτρίζει τις μικρές τους προσωπικότητες.

  • Χρωματιστά όνειρα

Είναι αλήθεια, ότι τα χρώματα ενισχύουν την διάθεση για μάθηση και αφυπνίζουν το πνεύμα.

Η επιλογή τους μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο, όχι μόνο στην ψυχολογία, αλλά και στην απόδοση των παιδιών στο σχολείο.  

Γενικά, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα πολύ έντονα χρώματα, τουλάχιστον στο σύνολο των επιφανειών γιατί έχει παρατηρηθεί ότι δημιουργούν ένα σχετικό εκνευρισμό στα παιδιά.

Είναι πιο ενδεδειγμένο να χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός έντονων χρωμάτων με πιο ήπια χρώματα, καθώς από τη μία θέλουμε τα παιδιά μας να νιώθουν ενεργητικά μέσα στο χώρο, αλλά από την άλλη πρέπει να μπορούν και να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν τη νύχτα.

Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε έντονα χρώματα στους τοίχους, βάψτε επιλεκτικά ένα τοίχο στο αγαπημένο χρώμα του ή διαλέξτε αξεσουάρ, πίνακες ή λευκά ήδη, στις συγκεκριμένες αποχρώσεις. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε πιο ήπιες αποχρώσεις στο χρώμα που θέλει ο νεαρός ένοικος του δωματίου.

Άλλωστε, τα ουδέτερα χρώματα και οι πιο κλασσικές επιλογές, όπως το λευκό και το μαύρο, δεν πρέπει να αποκλείονται, καθώς μπορούν – με την κατάλληλη διακόσμηση- να επιτύχουν ένα πολύ ιδιαίτερο και πιο διαχρονικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να προσαρμόσει κανείς τη χρωματική παλέτα σχετικά με το τι αρέσει και στο ίδιο το παιδί.

  • Επιλέξτε το θέμα του δωματίου

Διαμορφώστε την προσωπικότητα του δωματίου, ανάλογα με την προσωπικότητα του ίδιου του παιδιού. Τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε ένα δημιουργικό περιβάλλον έχουν τη δυνατότητα να πλάθουν ολόκληρες ιστορίες αντλώντας ερεθίσματα από όσα αντικείμενα βρίσκονται μέσα σε αυτό. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να δώσετε στο παιδί σας πολλά τέτοια ερεθίσματα φτιάχνοντας ένα δωμάτιο από το αγαπημένο του παραμύθι, άθλημα, τη μουσική, τους σούπερ ήρωες, τη φύση.

Έτσι, μπορούν να ζωντανέψουν στη φαντασία τους οι ονειρικές παραστάσεις από τις νεράιδες, την ζούγκλα, τα κάστρα, τους πειρατές. Ταπετσαρίες στους τοίχους, αφίσες, κουρτίνες, υφάσματα, λευκά είδη που δημιουργούν μια εντυπωσιακή θεματική ενότητα, εντείνουν ακόμα περισσότερο τη δημιουργική σκέψη και έκφρασή τους.

  • Επιλέξτε τα έπιπλα και τα αξεσουάρ που θα συμπεριλάβετε

Για να αποφύγετε να αλλάζετε τα έπιπλα σε κάθε στάδιο, αγοράστε έπιπλα που μπορούν να μεγαλώσουν μαζί με το παιδί σας. Είμαστε μεγάλοι οπαδοί με οτιδήποτε μπορεί να κάνει τη ζωή πιο εύκολη! Καλό θα είναι να επιλέξετε έπιπλα που τείνουν να είναι λίγο πιο ουδέτερα, και τα οποία θα επιτρέψουν στο δωμάτιο να μετεξελιχθεί σε «εφηβικό», χωρίς να χρειαστεί να επανεπιπλώσετε το χώρο.

Καθώς μεγαλώνει το παιδί σας, τα έπιπλά σας μπορούν να παραμείνουν τα ίδια, ενώ τα αξεσουάρ και τα χρώματα μπορούν να αλλάξουν, ώστε να ταιριάζουν με το ποιοι είναι καθώς μεγαλώνουν.

Σίγουρα, πέρα από το κρεβάτι και το γραφείο θα χρειαστείτε και αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους, έτσι ώστε να μπορεί να κρατιέται το δωμάτιο σε τάξη.

  • Όλα σε τάξη

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ενός παιδικού δωματίου είναι η αποθήκευση. Μην υποτιμάτε το ζήτημα της τάξης. Ένα ανοργάνωτο, χαοτικό περιβάλλον μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού, αλλά και στην συγκέντρωσή του. Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις, ώστε όλα να έχουν την θέση τους.

Είτε χρησιμοποιείτε ντουλάπες, ράφια, κουτιά, καλάθια πρέπει να έχετε αρκετό χώρο για να ταιριάζει άνετα όλα τα παιδικά παιχνίδια, βιβλία και πολλά άλλα.

Η συμπερίληψη ετικετών είναι επίσης μια καλή ιδέα, και ως μέσο για να βοηθήσετε το παιδί σας να ασκεί την ανάγνωση, ενώ παράλληλα το βοηθάτε να μάθει πού και πώς πρέπει να απομακρυνθούν τα πράγματα, όταν ολοκληρωθεί μία δραστηριότητα.

  • Τέχνη

Αρκετά χρήσιμοι στα παιδικά δωμάτια είναι οι πίνακες ανακοινώσεων και οι μαυροπίνακες, στους οποίους τα παιδιά, μπορούν να αναρτούν ζωγραφιές, φωτογραφίες, αναμνηστικά, αλλά και να εξασκούν τη δημιουργικότητά τους.

Είναι σημαντικό, ο χώρος του δωματίου να μεταμορφωθεί σε ένα περιβάλλον που να εκφράζει το παιδί και στο οποίο να νιώθει άνετα, να έχει ερεθίσματα, να μπορεί να συγκεντρωθεί και να διαβάσει, αλλά και να παίξει, να εκτονωθεί.

Τοποθετήστε αφίσες, σημαίες, πίνακες με χαριτωμένα εμπνευσμένα αποσπάσματα.

  • Ασφάλεια

Η αίσθηση της ασφάλειας είναι πολύ βασική παράμετρος στο σχεδιασμό ενός παιδικού δωματίου. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αόρατες γωνίες ή επικίνδυνες επιφάνειες στο δωμάτιο.

Αποφύγετε να τοποθετείτε αντικείμενα σε ψηλά ράφια, εκεί που τα παιδιά δεν μπορούν να φθάσουν εύκολα. Απομακρύνετε τα μικρά χαλάκια που γλιστρούν και προτιμήστε κάποιο μεγαλύτερο χαλί, που προσφέρεται για κάθε είδους δραστηριότητες.

  • Φωτισμός

Το φως, όπως ακριβώς και το χρώμα, συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα της μάθησης. Ο υπερβολικός ή ο ανεπαρκής φωτισμός του παιδικού δωματίου, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη διάθεση του παιδιού, που ζει στο χώρο αυτό.

Όταν η μελέτη γίνεται χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό δημιουργείται εκνευρισμός, προβλήματα όρασης και πονοκέφαλοι. Αποφύγετε τον υπερβολικό φωτισμό και τους εκθαμβωτικούς λαμπτήρες. Προτιμήστε πολλές και διαφορετικές πηγές φωτισμού.

Επιλέξτε φωτιστικά οροφής, τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με το φωτιστικό του γραφείου.

Και μην ξεχνάτε ότι ο σχεδιασμός ενός παιδικού δωματίου πρέπει να είναι διασκεδαστικός, όχι αγχωτικός”.

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις και το Η Λυδία Μωραϊτίδου γράφει για: French country style!