Η Σοφία Μπαδέκα αποκαλύπτει όλα όσα οφείλουν να γνωρίζουν οι γονείς για το φαινόμενο της νεοφοβίας

1687

Σήμερα, με τη βοήθεια της Σοφίας Μπαδέκα, της πολύ γνωστής και αγαπημένης διαιτολόγου-διατροφολόγου του Κέντρου Αισθητικής Μπαδέκα, μιλάμε για το φαινόμενο της νεοφοβίας, το οποίο κάθε γονιός οφείλει να γνωρίζει.

Η ίδια η Σοφία, λοιπόν, επισημαίνει τα εξής:

“Η απόρριψη νέων ή άγνωστων τροφίμων καλείται νεοφοβία.

Μάλιστα, η άρνηση για τη λήψη μιας νέας τροφής κορυφώνεται κάπου μεταξύ στα 2 έως 6 έτη και αποτελεί πηγή άγχους για τους νέους γονείς. Είναι απλώς μια “φάση” της παιδικής ηλικίας ενώ, δεν πρόκειται για μια μόνιμη απέχθεια για τα νέα τρόφιμα.

Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, υπάρχει η άποψη που λέει ότι οι εικόνες που λαμβάνουν τα παιδιά, όχι μόνο αυτές της μάσησης/κατάποσης από τους ενήλικες αλλά και αυτές της λήψης διαφορετικών τροφών, είναι καθοριστικές για να παρακάμψουν τους δικούς τους ενδοιασμούς και να δοκιμάσουν κάτι νέο.

Μερικοί τρόποι, λοιπόν, που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την νεοφοβία είναι:

Να δημιουργήστε την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Καθίστε με το παιδί σας στο τραπέζι. Ετοιμάστε ένα οικογενειακό γεύμα σε ήρεμο περιβάλλον με όμορφα σερβίτσια.

Βγείτε για ψώνια

Εμπλέξτε το παιδί σας στα ψώνια της εβδομάδας. Δώστε του μια σακούλα και αφήστε το να διαλέξει φρούτα και λαχανικά, που το εντυπωσιάζουν. Οι διαφορετικές υφές, τα σχήματα και τα χρώματα σίγουρα θα το συναρπάσουν.

Μαγειρέψετε μαζί

Μπείτε μαζί στην κουζίνα! Όσο περισσότερη επαφή, τόσο περισσότερη εξοικείωση.

Κάντε αλλαγές

Όταν δεν τους αρέσει μία συγκεκριμένη υφή, αλλά τους αρέσει η συγκεκριμένη γεύση. Για παράδειγμα, αν δεν θέλει να φάει το καρότο ωμό, δοκιμάστε να το δώσετε σε πουρέ ή ακόμα και σε χυμό.

Αφήστε τους να πάρουν την πρωτοβουλία

Προσφέρετε στο παιδί σας υγιεινές εναλλακτικές επιλογές και αφήστε το να εξερευνήσει με τα χέρια και το στόμα τις τροφές. Η μέθοδος Baby Led Weaning, παίζει καθοριστικό ρόλο στην αυτορρύθμιση του κορεσμού και των επιλογών.

Δώστε εναλλακτικές

Ρωτήστε το παιδί αν θα ήθελε για παράδειγμα μπανάνα ή καρπούζι και όχι αν θα ήθελε να φάει γενικώς φρούτο. Προσοχή μην πέσετε στην παγίδα “φάε το φρούτο σου και μετά θα σου δώσω παγωτό” για να μην δημιουργήσετε κακές διατροφικές συνδέσεις και συνήθειες. Είναι σαν να λες σε ένα παιδί, ότι το φρούτο είναι τόσο άνοστο/ανούσιο, που για αν το φας θα σε επιβραβεύσω με κάτι γλυκό και νόστιμο!

Φροντίστε για επαρκή οπτική επαφή

Στολίστε μια φρουτιέρα στον πάγκο της κουζίνας και προσπαθήστε να τρώτε φρούτα μπροστά στο παιδί. Είναι σημαντικό, οι γονείς να ακολουθούν μια κοινή πρακτική.

Επιμείνετε

Μία φορά δεν φτάνει για να αποφασίσεις ότι δεν τρώει συγκεκριμένο φρούτο/λαχανικό. Συνεχίστε να προσφέρετε καθημερινά σαλάτα, ακόμα και αν δεν την αγγίζει. Μην ξεχνάτε ότι και μια μπουκιά είναι μεγάλο βήμα για ένα παιδί, που το ένστικτό του του λέει να αντισταθεί”.

Επισκεφθείτε κι εσείς τη Σοφία Μπαδέκα, Διαιοτολόγο-Διατροφολόγο του Κέντρου Αισθητικής Μπαδέκα, η οποία με τις μεθόδους της θα καταφέρει, ώστε να μην λείπει καμία απαραίτητη τροφή από το καθημερινό διατροφολόγιου του παιδιού σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ραντεβού με το παιδί σας, μπορείτε να επισκεφθείτε τη Σοφία Μπαδέκα, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Κέντρου Αισθητικής Μπαδέκα ή να τηλεφωνήστε στο 23210 20432.