Η Λυδία Μωραϊτίδου γράφει για το: Βρεφικό Δωμάτιο

4332

Η προετοιμασία του σπιτιού για ένα μωρό απαιτεί χρόνο, σχεδιασμό αλλά και δημιουργικό πνεύμα.

Είτε έχετε μήνες είτε εβδομάδες, έως ότου το νέο μέλος σας, να έρθει για πρώτη φορά στο σπίτι σας, θα πρέπει το δωμάτιο του μωρού να έτοιμο για την άφιξή του.

Η Λυδία Μωραϊτίδου, λοιπόν, η πολύ γνωστή και αγαπημένη πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός ΑΤΕΙ και υπεύθυνη του καταστήματος χειροποίητων Επίπλων Μωραϊτίδης, μας μιλά για τη σωστή προετοιμασία στη διακόσμηση του βρεφικού δωματίου. Η ίδια, γράφοντας στο ogamosmas.gr, επισημαίνει:

Είναι σημαντικό να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην αισθητική και στη λειτουργικότητα, ώστε το δωμάτιο να είναι όμορφο, πρακτικό και άνετο, τόσο για εσάς όσο και για το μωρό.

Μάλιστα, ορισμένα πράγματα είναι απαραίτητα για ένα βρεφικό δωμάτιο. Κάποια είναι απλά αξεσουάρ, που προορίζονται στο να κάνουν το δωμάτιο όμορφο, δίνοντάς του χαρακτήρα. Έτσι, είτε πρόκειται για κοριτσάκι είτε για αγοράκι, τα σημαντικά στοιχεία είναι σχεδόν πάντα τα ίδια. Ένα βρεφικό δωμάτιο χρειάζεται ένα κρεβάτι-κούνια, χώρους αποθήκευσης και μια χαλαρωτική, χρωματική παλέτα.

Από τις έντονα χρωματισμένες ταπετσαρίες μέχρι τις ουδέτερες παλέτες χρωμάτων και τις ιδέες για τα έπιπλα, υπάρχουν πολλές συμβουλές διακόσμησης, για κάθε προϋπολογισμό. Επιπλέον, όταν το μικρό σας αρχίζει να μεγαλώνει, υπάρχουν πολλοί τρόποι, για να μεταμορφώσουμε το δωμάτιό του, από βρεφικό σε παιδικό!

Χρώμα

Όταν διακοσμούμε ένα δωμάτιο, βασίζουμε τις επιλογές των χρωμάτων στις προτιμήσεις μας και, ενώ αυτό είναι εντάξει, τις περισσότερες φορές, η επιλογή χρώματος δεν είναι ακριβώς μια απλή διαδικασία. Όταν επιλέγετε χρώματα, είναι σημαντικό να μελετήσετε χώρο. Μπορεί να αγαπάτε τα βαθιά χρώματα, αλλά οι σκοτεινές αποχρώσεις, απορροφούν το φως και μπορούν εύκολα να μικρύνουν το δωμάτιο.

Τα ανοιχτά χρώματα, από την άλλη πλευρά, κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο. Επίσης, κάθε χρώμα, έχει διαφορετικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα και το μυαλό.

Μάθετε πώς, το χρώμα επηρεάζει την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά του παιδιού σας και βρείτε το καλύτερο χρώμα, για το δωμάτιό του.

Ροζ

Αυτό είναι το παγκόσμιο χρώμα, που σχετίζεται με girly πράγματα και πριγκίπισσες. Το ροζ εκφράζει τη γυναικεία φύση, αλλά και την αίσθηση ηρεμίας. Προσοχή, όμως, στο να μην διακοσμήσετε ολόκληρο το δωμάτιο με ροζ, γιατι έχει παρατηρηθεί πως με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να γίνει ενοχλητικό και να προκαλέσει άγχος. Αρκετά συχνά μάλιστα, ενώ τα παιδιά το αγαπούν, καταλήγουν να το απορρίπτουν σαν χρώμα στο μέλλον.

Μπλε

Το μπλε ηρεμεί το μυαλό και το σώμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, τα συναισθήματα άγχους και επιθετικότητας. Το μπλε περιβάλλον, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά, που έχουν προβλήματα ύπνου ή είναι επιρρεπή σε ξεσπάσματα. Σκεφθείτε τη θετική επίδραση, που έχει η όψη του γαλάζιου ουρανού και της θάλασσας.

Κίτρινο

Το χαρωπό και φωτεινό κίτρινο, έχει συνδεθεί με την ευτυχία και με τα κίνητρα. Το απαλό κίτρινο μπορεί να ενισχύσει τη συγκέντρωση, ενώ οι πιο λαμπερές του αποχρώσεις, μπορούν να τονώσουν τη μνήμη και να αυξήσουν τον μεταβολισμό. Παρόλα αυτά όμως, το κίτρινο σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης, με αποτέλεσμα να κάνει τα παιδιά ιδιότροπα και με έντονη διέγερση.

Κόκκινο

Το κόκκινο είναι ένα από τα χρώματα, που δεν συνιστώνται για το βρεφικό δωμάτιο, γιατί ο χρωματισμός του συνδέεται με την επιθετικότητα, την αδυναμία εστίασης και τους πονοκεφάλους. Φυσικά, αυτό συμβαίνει μόνο αν το χρησιμοποιείτε υπερβολικά.

Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, το κόκκινο μπορεί να έχει πραγματικά καλά αποτελέσματα, όπως την ενεργοποίηση του σώματος και την αύξηση της αθλητικής ικανότητας.

Παίξτε με ασφάλεια

Επιλέξτε ένα ουδέτερο φόντο σε αποχρώσεις του λευκού και της κρέμας.

Στη συνέχεια, προσθέστε περισσότερα έντονα χρωματιστά αξεσουάρ στο υπνοδωμάτιο, κι αυτό μόλις μάθετε το φύλο του μωρό.

Παστέλ

Όταν επιλέγετε ένα χρώμα παστέλ, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ έντονο, αλλά και όχι πάρα πολύ απαλό. Θέλετε να είναι ακριβώς έτσι, ώστε να φαίνεται ευχάριστο στο μάτι, αλλά επίσης να ξεχωρίζει και να συνδέει το υπόλοιπο ντεκόρ αρμονικά. Μπορείτε να παίξετε με διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος, για ένα δυναμικό αποτέλεσμα.

Αυτοκόλλητα τοίχου – Ταπετσαρίες

Για εσάς, που δεν έχετε πολύ χρόνο, κρατήστε το δωμάτιο σε μια ουδέτερη απόχρωση και προσθέσετε άφθονο χρώμα με αυτοκόλλητα τοίχων ή ταπετσαρία (βεβαιωθείτε ότι η ταπετσαρία καθαρίζεται).

Τοιχογραφίες

Μλια δική σας τοιχογραφία στο παιδικό δωμάτιο του μωρού, μπορεί να φαίνεται σαν μια δυσβάσταχτη εργασία, αλλά σκεφτείτε μόνο,  πόσο ιδιαίτερο θα κάνει το δωμάτιο. Πραγματικά, αξίζει τον κόπο. Επιπλέον, θα μπορούσε να είναι μια οικογενειακή προσπάθεια, που θα την θυμάστε για πάντα.

Επιλέξτε έξυπνα έπιπλα

Τα πιο συνηθισμένα σύνολα επίπλων συνδυάζουν κρεβάτι – κούνια και συρταριέρα. Αντί να επιλέγετε έπιπλα, ειδικά σχεδιασμένα για βρέφη, επιλέξτε καλά κατασκευασμένα αντικείμενα, που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του παιδιού σας, καθώς αυτό μεγαλώνει.

Για παράδειγμα, επιλέξτε μια απλή συρταριέρα και βάλτε επάνω μια πρόσθετη αλλαξιέρα.

Επιλέξτε μια κούνια, που θα μετατρέπεται σε κρεβάτι και η βάση του στρώματο,ς να μπορεί να ρυθμιστεί σε διαφορετικά ύψη, για να αλλάξει καθώς το μωρό σας μεγαλώνει. Επίση,ς για εσάς, που δεν έχετε πολύ αποθηκευτικό χώρο, υπάρχουν κούνιες με συρτάρια κάτω από το κρεβάτι.

Το πιο σημαντικό είναι το σημείο, που θα την τοποθετήσετε. Καλό θα ήταν, να μην βρίσκεται μπροστά από την μπαλκονόπορτα ή από το παράθυρο του δωματίου, διότι ο ήλιος ή τυχόν ρεύματα αέρα, μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση στο μωράκι σας.

Εξίσου σημαντική, είναι και η επιλογή σωστού στρώματος. Επιλέξτε εκείνο, που θα του προσφέρει έναν άνετο και απολαυστικό ύπνο και θα υποστηρίξει την σωστή ανάπτυξη της σπονδυλικής του στήλης.

Ράφια

Τα ράφια τοίχου, θα σας δώσουν άφθονο αποθηκευτικό χώρο για τα παιχνίδια και τα παραμύθια, διατηρώντας το πάτωμα απαλλαγμένο από ακαταστασία.

Πολυθρόνα

Μια κουνιστή πολυθρόνα είναι must στο βρεφικό δωμάτιο. Σκεφθείτε πόσο χρόνο θα κάθεστε αγκαλιά με το μωρό σας, για να το θηλάζετε ή να το νανουρίζετε, κατά την διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.

Φως

Ο σωστός φωτισμός κάνει όλη τη διαφορά σε ένα βρεφικό δωμάτιο. Ένας μικρός πολυέλαιος, μπορεί να προσθέσει πολυτέλεια στον χώρο κι αν τον αγοράσετε στο χρώμα του δωματίου, θα δημιουργήσει μια ζεστή, χαλαρωτική διάθεση. Επίσης, καλό θα ήταν το φωτιστικό να έχει ντίμερ, ώστε να ρυθμίζετε εσείς την ένταση.

Διακόσμηση

Εάν οι τοίχοι σας είναι απλοί, γιατί να μην εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να προσθέσετε χρώμα ή ένα μοτίβο στο δωμάτιο, με τις κουρτίνες και τα χαλιά;

Σκεφτήκατε ποτέ, ότι τα παιχνίδια του μωρού και ειδικά τα αρκουδάκια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικά στοιχεία στο δωμάτιο; Λοιπόν, μπορούν! Τοποθετήστε τα μεγάλα μαλακά παιχνίδια στη γωνία ή τα μικρά σε ράφια, για ένα διασκεδαστικό αποτέλεσμα.

Επίσης τα ψάθινα καλάθια, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για την αποθήκευση παιχνιδιών.

Τα πάντα, μπορούν να προσαρμοστούν, ώστε να φαίνονται χαριτωμένα σε ένα βρεφικό δωμάτιο.

Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε μία αρμονική εικόνα, στην οποία τόσο το μωρό όσο κι εσείς, θα νιώθετε ευχαριστημένοι.

Όμως, προσοχή, μην νιώσετε πάρα πολύ άνετα με αυτό το συναίσθημα, γιατί αρκετά σύντομα θα πρέπει να αναδιαμορφώσετε. Τα μωρά μεγαλώνουν γρήγορα και πριν το καταλάβετε, θα διακοσμήσετε ένα δωμάτιο για έφηβους“.

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις και το άρθρο Η Λυδία Μωραϊτίδου γράφει για: Διακόσμηση εισόδου!