Η art de la table του γαμήλιου γεύματος

3190

Σκεφτείτε τα τραπέζια της γαμήλιας δεξίωσης, σαν ένα λευκό καμβά, ο οποίος θα πρέπει να «ζωγραφιστεί» με δημιουργικότητα και φαντασία.

Συνδυάστε τους κανόνες του savoir vivre για τη σωστή τοποθέτηση των σερβίτσιων και των σκευών. Mε την τέχνη της art de la table και να είστε σίγουρες ότι θα διοργανώσετε την τέλεια δεξίωση.

Το πώς θα οργανώσετε τα τραπέζια στη γαμήλια σας δεξίωση, αποτελεί ένα είδος «τέχνης», η οποία δεν έχει φυσικά στόχο να σας κουράσει, αλλά να τιμήσει και να ευχαριστήσει τους καλεσμένους σας.

Έχει να κάνει με τη θέση και τις αποστάσεις που πρέπει να έχουν οι καρέκλες, τα σερβίτσια και οι χαρτοπετσέτες, τον αριθμό και το μέγεθος των ποτηριών. Tα τραπεζομάντιλα, τις συνθέσεις με λουλούδια και γενικά, τη διασφάλιση της αρμονίας και της λειτουργικότητας. Τέλος το τραπέζι θα πρέπει επίσης να είναι οργανωμένο σύμφωνα με την περίσταση και το μενού.

Υπάρχει λοιπόν μια συγκεκριμένη σειρά κι ένα τυπικό που θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε τα τραπέζια σας εύκολα και γρήγορα:

  • Οι θέσεις ανάμεσα σε κάθε σερβίτσιο (από το κέντρο του) θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 75 εκατ.. Eνώ η απόσταση ανάμεσα στα πιάτα και την άκρη του τραπεζιού θα πρέπει να είναι από 1,3 μέχρι 2,5 εκατοστά.
  • Τα τραπεζομάντιλα πρέπει να είναι φρεσκοπλυμένα και καλοσιδερωμένα. Το ιδανικό είναι οι άκρες τους να κρέμονται περίπου 25-30 εκατ. από το τραπέζι.
  • Τα πιάτα και τα λοιπά σκεύη (πιατέλες, σαλατιέρες κ.τ.λ.), καλό είναι να ανήκουν στο ίδιο σερβίτσιο. Μπορείτε πάντως να τολμήσετε να συνδυάσετε και διαφορετικά κομμάτια, σύμφωνα με την τάση mix and match.
  • Προτιμήστε υφασμάτινες και όχι χάρτινες πετσέτες. Tοποθετήστε τες δίπλα ή μέσα στο πιάτο, διπλωμένες σε τετράγωνο, ή τριγωνικό σχήμα ή ακόμη και σε σχήμα βεντάλιας.

  • Τα μαχαίρια και τα πιρούνια τοποθετούνται δίπλα από το πιάτο. Δεξιά τα μαχαίρια (με την κόψη τους προς το πιάτο) και αριστερά τα πιρούνια. Η τοποθέτησή τους θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν, με το τελευταίο που θα χρησιμοποιηθεί να βρίσκεται στην εσωτερική μεριά, κοντά στο πιάτο.
  • Το κουτάλι και το πιρούνι για το επιδόρπιο τοποθετούνται στο χώρο πάνω από το πιάτο και οριζόντια σε σχέση με τον καλεσμένο. Το πιρούνι πρέπει να «κοιτάζει» προς τα δεξιά και το κουτάλι προς τα αριστερά.
  • Για κάθε ποτό, υπάρχει και ένα ποτήρι. Η θέση τους είναι πίσω από το κουτάλι και το μαχαίρι. Το ποτήρι για το νερό τοποθετείται πρώτο σε σχέση με τα υπόλοιπα και κοντά στο σερβίτσιο του φαγητού. Για το κόκκινο κρασί χρησιμοποιείται μεγάλο και φαρδύ ποτήρι, που του επιτρέπει να «αναπνέει» και να απελευθερώνει το άρωμά του, ενώ για το λευκό πιο μικρό, για να διατηρείται στη σωστή θερμοκρασία. Τα ποτήρια του κρασιού θα πρέπει να γεμίζουν κατά τα τρία τέταρτα του ποτηριού και όχι μέχρι επάνω.

  • Μην παραλείψετε να έχετε στο τραπέζι μια ή και παραπάνω (ανάλογα με τις θέσεις) βάσεις με αλάτι, πιπέρι, καθώς και λάδι και ξίδι.
  • Πέρα από τα πρακτικά θέματα, σημαντικό ρόλο παίζει και το παρουσιαστικό του τραπεζιού σας. Στολίστε το λοιπόν με ανθοσυνθέσεις μέσα σε εντυπωσιακά βάζα και δοχεία, αλλά και κεράκια και δώστε του χρώμα και ρομαντισμό. Προσοχή μόνο ώστε τα λουλούδια να μην εμποδίζουν τους καλεσμένους σας να βλέπονται μεταξύ τους.

Αν οι κανόνες αυτοί σας φαίνονται περίπλοκοι, ή κάπως αυστηροί, να έχετε στο νου σας ότι δεν αποτελούν αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Οι υπεύθυνοι του χώρου δεξίωσης και του catering θα φροντίσουν γι’ αυτά. Καλό όμως είναι να κάνετε κι εσείς έναν τελευταίο έλεγχο!

Μην ξεχάσεις να δεις και τις 7 Συμβουλές για το μενού της δεξίωσης!