Τι πληρώνουν οι κουμπάροι;

21670

Σας δίνουμε τη λίστα των εξόδων με ενδεικτικές τιμές, για μια άψογη κουμπαριά, χωρίς παρεξηγήσεις και απρόοπτα.

Tα συγχαρητήριά μας, σας επέλεξαν για έναν τιμητικό ρόλο. Θα είστε πλέον ακόμη πιο κοντά στο φιλικό σας ζευγάρι καθώς γίνεστε μέλος της οικογένειάς του, εκτός του ότι θα συμπρωταγωνιστήσετε στον χορό του Ησαΐα.

Υπάρχουν όμως και τα οικονομικής φύσεως θέματα που καλό είναι να τα ξέρετε όλα από νωρίς για να κάνετε τον προϋπολογισμό σας.

Στέφανα

Το ιερό σύμβολο του μυστηρίου, τα στέφανα, είναι μέλημα του κουμπάρου να τα πληρώσει. Όμως η επιλογή τους πρέπει να γίνει μαζί με τη νύφη και το γαμπρό, ανάλογα με το δικό τους γούστο. Οι τιμές ξεκινούν από 80 ευρώ, το σετ.

Λαμπάδες

Οι λαμπάδες, στολισμένες με λουλούδια στέκονται δεξιά και αριστερά του ζευγαριού (άλλη λύση αρκετά οικονομική είναι οι κηροστάτες). Αρχικά τοποθετούνται στην τελετή και μετά μεταφέρονται στη δεξίωση. Μην ξεχνάτε πως και ο στολισμός τους ανήκει στα δικά σας έξοδα, όχι όμως και ο στολισμός του Ναού, εκτός κι αν έχετε συνεννοηθεί διαφορετικά. Οι τιμές των σκέτων λαμπάδων ξεκινούν από 80 ευρώ, το σετ και οι 2 κηροστάτες μαζί με την διακόσμησή τους κοστίζουν περίπου 100 ευρώ.

Έξοδα της εκκλησίας

Όταν τελειώσει το μυστήριο, θα πρέπει να αναλάβετε να δώσετε στον ιερέα κάποιο ποσό για τα έξοδα της τελετής. Το ποσό διαφέρει από εκκλησία σε εκκλησία.

Σετ κουμπάρου

Δηλαδή, ο επάργυρος συνήθως, δίσκος με τα κουφέτα, η καράφα και το κολονάτο ποτήρι. Για το κρασί πρέπει να συνεννοηθείτε με το ζευγάρι αν θα το φέρετε εσείς. Οι παραδόσεις και τα έθιμα αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή και για παράδειγμα, αν είστε από την Κρήτη θα ξέρετε πως στα Χανιά οι κουμπάροι κερνούν κουφέτα μέσα σε ξεχωριστό μπολ. Οι τιμές του σετ κουμπάρου ξεκινούν από 100 ευρώ.

Δώρο γάμου

Όπως και κάθε καλεσμένος, πρέπει να πάρετε κι εσείς το δώρο σας στους νιόπαντρους. Βέβαια πολλές φορές αντί για κάποιο αντικείμενο, οι κουμπάροι, μετά από συνεννόηση με το ζευγάρι αναλαμβάνουν κάποιο από τα έξοδα του ζευγαριού, όπως  π.χ. τον στολισμό του Ναού, την ενοικίαση του αυτοκινήτου ή οικονομική συμμετοχή στο ταξίδι του μέλιτος.

Σου προτείνουμε να διαβάσεις και το Κοσμήματα Γάμου: Λαμπερές Προτάσεις για την Ημέρα του Γάμου 👰 σου