Έθιμα του Γάμου στη Ελλάδα

0
1885

Αν και κάποια από τα έθιμα του γάμου έχουν αλλάξει σήμερα, υπάρχουν αρκετά τα οποία έχουν αντέξει, αλλά υπάρχουν και μερικά που έχουν προστεθεί λόγω των επιρροών από άλλα μέρη.

Το έθιμο της προίκας

Ένα έθιμο που κυριαρχούσε πριν μερικά χρόνια ήταν αυτό της  προίκας. Συνήθως περιλάμβανε λευκά είδη, ρούχα, εσώρουχα, σκεύη κουζίνας και διακοσμητικά.

Το έθιμο της προίκας δεν υπάρχει πλέον παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις και αυτές σε απομονωμένα χωριά.

Το «νυφικό κρεβάτι»

Την Πέμπτη πριν το γάμο στρώνεται το «νυφικό κρεβάτι». Ανύπαντρες κοπέλες, φίλες ή γνωστές της νύφης αναλαμβάνουν το στρώσιμο του κρεβατιού με άσπρα σεντόνια και λευκό κουβερλί. Το στρώμα στολίζεται με κουφέτα και ρύζι. Μια ανύπαντρη κοπέλα θα κυλιστεί πάνω στο κρεβάτι για να είναι γόνιμη η πρώτη νύχτα του γάμου. Άλλοι πάλι βάζουν πάνω στο κρεβάτι τα μωρά των φίλων ή της οικογένειας, σύμβολο της γονιμότητας. Οι καλεσμένοι έραιναν το νυφικό κρεβάτι με λουλούδια και χρήματα.

Το «νυφικό κρεβάτι»

Η προετοιμασία της νύφης

Πριν το γάμο, η νύφη γράφει στις σόλες των παπουτσιών της τα ονόματα των φιλενάδων της, που δεν έχουν παντρευτεί ακόμα. Όποια από τα ονόματα σβηστούν είναι αυτές που θα παντρευτούν στο μέλλον.Όσο η νύφη ετοιμάζεται για το μυστήριο οι γονείς, τα αδέλφια κι οι συγγενείς βάζουν στο παπούτσι της χρήματα, μια μικρή βοήθεια στο ξεκίνημα της έγγαμης ζωής της.Ο πατέρας της νύφης είναι αυτός που θα της φορέσει το δεξί παπούτσι.

Φυσικά ο  γαμπρός απαγορεύεται να δει το νυφικό πριν από το γάμο. Συνήθως το βλέπει για πρώτη φορά όταν η νύφη φτάνει στην εκκλησία.

Η προετοιμασία της νύφης

Το ξύρισμα του γαμπρού

Λίγες ώρες πριν το μυστήριο, μαζεύονται στο σπίτι του γαμπρού οι “κολλητοί” του για να τον ξυρίσουν και να τον ντύσουν για την εκκλησία. Τα γέλια και τα πειράγματα όχι απλά δεν λείπουν, αλλά επιβάλλονται! Οι τελευταίες ώρες του άντρα ως εργένη είναι το ίδιο ευχάριστες με αυτές της μελλόνυμφης που ετοιμάζεται στο πατρικό της με τις δικές της φίλες.

Το ξύρισμα του γαμπρού

Η άφιξη της νύφης στην εκκλησία

Η νύφη “πρέπει” να μη βρίσκεται στην εκκλησία την καθορισμένη ώρα έναρξης του μυστηρίου. “Επιβάλλεται” να καθυστερήσει λίγα λεπτά παρατείνοντας την αγωνία του γαμπρού για το αν πρόκειται να έρθει ή θα το… σκάσει.

Η νύφη φτάνει στην εκκλησία έχοντας στο πλευρό της τον πατέρα και το μεγαλύτερο αδερφό της. Αυτοί θα την παραδώσουν και στο γαμπρό. Οι υπόλοιποι της οικογένειας, οι συγγενείς και οι φίλοι ακολουθούν από πίσω.

Η άφιξη της νύφης στην εκκλησία

Μετά το τέλος του μυστηρίου

Μετά τη λήξη της τελετής η νύφη, ο γαμπρός και οι οικογένειες τους παραμένουν στην εκκλησία, περιμένοντας στη σειρά να περνούν ένας – ένας οι καλεσμένοι για να τους χαιρετήσουν και να τους ευχηθούν.

Ο ριζοπόλεμος!

Οι καλεσμένοι πετούν στο ζευγάρι ρύζι για να ριζώσει κατά την έξοδο τους από την εκκλησία.Το ρύζι με τα ροδοπέταλα συμβολίζουν το ρίζωμα του ζευγαριού, την καλοτυχία και τον ευτυχισμένο και ανθόσπαρτο βίο.

Όταν τελειώσει το μυστήριο και οι νεόνυμφοι κατευθυνθούν προς το σπίτι τους ή το χώρο της δεξίωσης, τα αμάξια που τους συνοδεύουν πρέπει να κορνάρουν πολύ δυνατά κάνοντας μεγάλη φασαρία.

Ο ριζοπόλεμος

Η δεξίωση

Ακόμη και αν έχουν φτάσει όλοι οι καλεσμένοι και έχουν σερβιριστεί ποτά και απεριτίφ, η δεξίωση θα ξεκινήσει µόνο αφού φτάσουν οι νεόνυμφοι. Τέλος η νύφη καλεί στην πίστα τις φίλες και τις γνωστές της . Εκεί, με γυρισμένη πλάτη, θα τους πετάξει την ανθοδέσμη. Αυτή που θα την πιάσει πρόκειται στο μέλλον να παντρευτεί.

Η δεξίωση

Διαβάστε επίσης Ακρυλικά Προσκλητήρια: H Τάση Που Ήρθε Για Να Μείνει!