Διαδίκτυο: Μάθε Πώς Θα Προστατέψεις Το Παιδί Σου

230

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού τα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών Ενσυναίσθηση αφιερώνουν τη σημερινή ημέρα στους μικρούς μας φίλους και θέλουμε να έρθουμε κοντά τους με ένα θέμα που τους αφορά ιδιαίτερα, το διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο είναι ένας μοναδικός κόσμος με πολλές δυνατότητες, ευκαιρίες και δραστηριότητες που μπορούν να εμπλουτίσουν και να εξελίξουν τη ζωή τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλικών. Ωστόσο, ο κόσμος αυτός είναι προσβάσιμος για όλους, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους και προκαλεί πολλά ερωτήματα στους σημερινούς γονείς, που καλούνται να εξασφαλίσουν μια ασφαλή ζωή στα παιδιά τους.

Ο γονεϊκός ρόλος είναι μείζονος σημασίας για τη συμπεριφορά που θα παρουσιάσουν τα παιδιά και τον τρόπου που θα διαχειριστούν το διαδίκτυο, καθώς είναι πιο πιθανόν να κάνουν αυτό που βλέπουν παρά αυτό που θα τους πουν οι γονείς τους. Επομένως πρέπει οι ίδιοι να είναι το παράδειγμα υπεύθυνης και οριοθετημένης συμπεριφοράς.

Είναι σημαντικό να εφοδιάσουν το παιδί τους με τις απαραίτητες γνώσεις και να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τις προκλήσεις του διαδικτύου και να μην εμπιστεύεται ό,τι προβάλλεται σε αυτό. Μπορούν να συζητήσουν μαζί του από μικρή ηλικία για την ασφαλή χρήση υπογραμμίζοντας ότι θα είναι πάντα δίπλα του όταν χρειάζεται βοήθεια ή εάν συμβεί κάτι που δυσκολεύεται να διαχειριστεί. Επίσης, είναι βοηθητικό να προετοιμάζουν τα παιδιά συζητώντας μαζί του πιθανού κινδύνους του διαδικτύου και να σχεδιάζουν από κοινού τρόπους αντιμετώπισης.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής παραθέτει συστάσεις για την κατάλληλη σχέση του παιδιού με το διαδίκτυο. Ειδικότερα μέχρι την ηλικία των δύο ετών δεν συνίσταται η χρήση οθόνης, στις ηλικίες 2 – 5 ετών η χρήση να γίνεται για ελάχιστη ώρα (όχι παραπάνω από 1 ώρα ημερησίως) και πάντα υπό την επίβλεψη του γονέα. Στα παιδιά έξι ετών και άνω είναι σημαντικό να θέτονται ξεκάθαρα και σαφή όρια για τον χρόνο θέασης και τον τύπο της οθόνης.

Σας προτείνουμε τις παρακάτω ιστοσελίδες για την παρακολούθηση ερευνών, πληροφοριών και άλλων γνώσεων για θέματα που αφορούν τα παιδιά και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου www.saferinternet4kids.gr, www.help-line.gr, www.safeline.gr.

Πρότυπα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών Ενσυναίσθηση

Ελευθεράκου Βασιλική Ειρήνη, Ψυχολόγος

Ακολουθήστε μας στο Instagram

https://www.instagram.com/p/CI–rWMFPbh/?igshid=emsjtazt9zfy