Πρώτη Φορά Σχολείο: 4 Κανόνες Για Εύκολη Προσαρμογή

756

Το φθινόπωρο είναι πάντα ένας περιεργος μήνας για τις μαμάδες. Η διαδικασία προσαρμογής των παιδιών στη νέα σχολική χρονιά είναι πάντα δύσκολη και απαιτεί χρόνο. Όταν βέβαια, είναι η πρώτη σχολική χρονιά, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο περίεργα και συχνά οι μαμάδες δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τη νέα ρουτίνα. 

Σήμερα, λοιπόν, σας προτείνουμε 4 βασικούς κανόνες τους οποίους εάν ακολουθήσετε πιστά, τότε ενδεχομένως, η προσαρμογή του παιδιού σας θα είναι αν όχι παιχνιδάκι, σίγουρα πολύ πιο ομαλή απ’ όσο περιμένατε!

1. Προετοιμάστε το έδαφος

Νέα Σχολική Χρονιά

Μπορεί τα σχολεία να άνοιξαν επίσημα στις 11 Σεπτεμβρίου, όμως, σίγουρα χρειάζεται μία προετοιμασία, τόσο πρακτική, όσο και ψυχολογική. Το παιδί σας ήταν τόσο απασχολημένο με τα παιχνίδια και την ανεμελιά του καλοκαιριού που σχεδόν θα έχει διαγράψει από το μυαλό του πως θα χρειαστεί να μπει σε ένα εντελώς νέο πρόγραμμα.

Ξεκινήστε τις συζητήσεις αναφορικά με το σχολείο, οι οποίες θα δρουν ως μικρές υπενθυμίσεις για το τι πρόκειται να συμβεί σε λίγες ημέρες. Να του υπενθυμίζετε πως ο προγραμματισμός είναι σημαντικός και πως μπορεί στην αρχή να φαντάζουν όλα κάπως δύσκολα, όμως στην συνέχεια θα είναι παιχνιδάκι.

2. Ο σωστός εξοπλισμός είναι ο καλύτερος σύμμαχος

Νέα Σχολική Χρονιά

Μπορεί στα μάτια σας να φαντάζει παράξενο. Κι όμως, για έναν νέο μαθητή, είναι σημαντικό να έχει “εργαλεία” που του αρέσουν. Το σχολείο αρχικά θα είναι ένας ξένος χώρος για αυτόν. Επομένως, θα πρέπει να βρίσκει στοιχεία στην καθημερινότητα που θα του αρέσουν.

Τα μολύβια, οι κασετίνες, τα τετράδια, είναι αντικείμενα που θα χρησιμοποιεί καθημερινά και για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας. Φροντίστε να τα επιλέξετε από κοινού. Με αυτό τον τρόπο θα έχει ένα παραπάνω κίνητρο να ασχοληθεί με τη νέα του καθημερινότητα.

3. Οι φίλοι είναι το Α και το Ω

Νέα Σχολική Χρονιά

Όπως γνωρίζουμε όλοι, το σχολείο είναι η εντονότερη πηγή κοινωνικοποίησης για ένα παιδί. Η πρώτη σχολική χρονιά είναι πάντα ιδιαίτερη και κάπως παράξενη για την ψυχολογία των παιδιών. Επομένως, δεν βοηθά τίποτα περισσότερο από κάποιους καλούς φίλους. Παρατηρήστε τις παρέες του παιδιού και φροντίστε να περνάνε χρόνο μαζί.

Προτείνετε στις μαμάδες των άλλων παιδιών να ορίσετε ένα κοινό σημείο συνάντησης και να πηγαίνετε μαζί στο σχολείο. Εάν αυτό είναι δύσκολο, προσκαλέστε στο σπίτι τους νέους φίλους του παιδιού σας και δώστε τους χρόνο ώστε να γνωριστούν καλύτερα.

4. Πάνω απ’ όλα είναι παιδιά

Νέα Σχολική Χρονιά

Σαφώς και η σχολική χρονιά συνεπάγεται με μία σειρά καθημερινών υποχρεώσεων. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως απέναντί μας έχουμε παιδιά. Σαφώς και πρέπει να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να αφιερώνουν χρόνο στη διασκέδασή τους.

Η καθημερινότητα είναι κάπως πιεστική. Γι’ αυτό το λόγο τα Σαββατοκύριακα είναι η ιδανική λύση ώστε τα παιδιά να έχουν χρόνο για δραστηριότητες και ψυχαγωγία. Μία βόλτα στον κινηματογράφο, ή σε μία παιδική χαρά είναι υπέροχες λύσεις και σας τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις και:

  1. Παιδικά Snacks
  2. Party Γεννεθλίων: 1 year old!
  3. Παιδική Προίκα (Εν οίκω)